Melanzane alla parmigiana (ovenschotel van aubergines)

Melanzane alla parmigiana, dat heb ik altijd al willen maken, maar op de een of andere vage manier kwam dat er nooit van. Eigenlijk wist ik ook niet zo goed wat ik ervan moest verwachten, want ik had het ook nog nooit gegeten. Nu ging ik een tijdje geleden met een collegaatje uit eten en daar koos ik als voorgerecht de Melanzane. En eerlijk? Ik snap niet dat ik het niet eerder gegeten heb. Dat was hemels lekker!

melanzane alla parmigiana

Maar ja, dan moet je het perfecte recept vinden. En daar zijn er veel van. Ik heb gekozen voor een recept van de website Coquinaria, vooral omdat elke keer als ik daarvan iets probeer, het zeer smakelijk is. En daarbij was het een zeer makkelijk en goedkoop recept.

Het was absoluut een smakelijk gerecht, maar het kan ook zeker beter. Daar gaan we dus nog even mee aan de slag, maar ik wil jullie deze toch niet onthouden.

Wat heb je nodig?
(4 porties)

– 2 kleine aubergines, of 1 grote
– 2 bolletjes mozzarella, in plakjes
– 400 ml tomatensaus
– bloem
– olijfolie
– 100 gram parmezaanse kaas, of andere geraspte kaas
– zout en peper

Hoe maak je het?

Was de aubergine(s) en snijd ze in plakjes van ca 1/2 cm dik. Ik vind het het makkelijkste om ze neer te leggen en dan te beginnen om met van de (boven)kant, dus zijkant, een klein kapje af te snijden, Deze gebruik ik niet. Ik  vind de plakken overdwars, dus horizontaal snijden, (leg ik dat goed uit?), makkelijker dan wanneer ik de aubergine op zijn zij leg. Ik kan namelijk ook geen gelijke plakken brood snijden. Maar overdwars, dus horizontaal, geeft mij de mogelijkheid om goed bij te kunnen sturen. Pas wel op dat je dan niet in je hand snijdt. Ik verplaats mijn hand naar het het al gesneden deel als ik halverwege ben. Als je wel goed verticaal plakjes kunt snijden, doe dat dan! Dat is namelijk veel veiliger.

Bak de plakjes auberginge in een koekenpan met voldoende olijfolie tot ze aan beide zijden goudbruin zijn. Zorg dat de olie goed heet is, zodat de plakjes niet te veel olie opnemen. Vul de olijfolie bij als er niet meer genoeg in de pan zit. Dit moet je best vaak doen, dus niet twijfelen. Laat de plakjes die al gebakken zijn, uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de oven voor op 200 oC.

Smeer een heel klein beetje van de tomatensaus over de bodem van een ingevette ovenschaal. Verdeel hierover de helft van de (gebakken) aubergineplakken. Verdeel hierover de helft van de overbleven tomatensaus en verdeel daarover weer de helft van de mozzarella en een beetje Parmezaanse kaas. Herhaal dit met de resterende aubergine, saus en kaas. 

Bak de schotel in het midden van de oven voor ca 30 minuutjes, of tot de bovenkant bruin is. 

Serveer met een groene salade en eventueel wat stokbrood.

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.