Macaroni met smac

Ik ben van het koken zonder pakjes en zakjes. Dit omdat je eigenlijk alleen maar betaalt voor alle chemische toevoegingen. Ik heb een uitgebreide specerijenvoorraad, dus ik zou in principe alle voorgefabriceerde kruiden moeten kunnen evenaren of zelfs verbeteren. Echter maak ik een paar gerechten toch nog met pakjes of zakjes. Voornaamste reden: mijn moeder maakte het zo en soms wil ik de smaak van vroeger proeven.

En ja, mijn moeder is van de generatie Huishoudschool waar de leerlingen geleerd werd met de zakjes te koken, want dit was goed voor de markt. De markt van Unilever dus. 😉

macaroni met smac

Toch dacht ik laatst ineens, weet je wat, ik ga gewoon mijn eigen versie zonder pakje of zakje maken. Dat is ook handiger, want dat scheelt weer de aanschaf van een pakje kruiden terwijl ik die allemaal in huis heb. Het was een beetje uitproberen en vooral veel proeven, maar ik moet heel eerlijk toegeven dat ik mijn eigen eerste versie eigenijk heel lekker vond. Misschien nog wel lekkerder dan de zakjesversie. Hoewel het natuurlijk altijd beter kan.

Daarover wellicht een volgende keer meer. Deze versie was in ieder geval zo smakelijk, dat ik jullie het recept niet wil onthouden.

Wat heb je nodig?
(een flinke pan, ik gok 5 à 6 porties)

– 1 blikje smac (ik neem de AH Basic Luncheon Meat), in blokjes
– 1 flinke ui, grof gesnipperd
– 1 klein blikje tomatenpuree
– 350 gram macaroni (elleboogjes)
– 1 flinke prei, in halve ringetjes
– 1/2 theelepel kerriepoeder
– 1/2 theelepel paprikapoeder
– 1/2 theelepel kurkuma
– 1 theelepel (gedroogde) oregano
– scheutje water
– zout en peper, naar smaak

Hoe maak je het?

Kook de macaroni al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

Verwarm in een flinke hapjespan een scheutje (olijf)olie. Bak hierin de ui glazig. Voeg dan de smac toe en bak deze ca 5 minuutjes. 

Giet de macaroni af als deze gaar is en houd deze apart. 

Bak nu de prei kort mee, samen met de specerijen. Roer nu de tomatenpuree door het geheel en laat dit meebakken tot de zurige geur van de tomatenpuree verdwenen is. Giet er dan een scheutje water in om het wat smeuiiger te maken. 

Roer nu de macaroni door het mengsel en zorg dat het goed vermengd is. Het is even goed roeren, maar dan zitten alle smaken goed aan alle elleboogjes. Proef het en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. 

Laat het geheel even goed doorwarmen. Vergeet niet af en toe te roeren. Bak intussen, als je dat erbij wilt eten, zoveel eitjes als dat er eters zijn. 

Serveer de macaroni met een uitsmijtertje, geraspte kaas en in stukjes gesneden augurk. 

Eet smakelijk!

Tips:
– Je kunt in plaats van prei natuurlijk ook bijvoorbeeld een macaronigroentenpakket gebruiken. 
– De macaroni is goed in te vriezen. 
– Maak er een komkommersalade bij voor wat extra frisheid.
– Een scheutje Worstershiresauce is hier erg lekker in. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

7 reacties

 1. Carla Reerink schreef:

  Is erg lekker zo. Je kunt er ook nog wat hamblokjes in doen. Ik bak die gelijk met de smac mee.

  • Sandra schreef:

   Ja, hamblokjes zijn ook lekker hier in! Maar ik vervang de smac dan door de hamblokjes. Het is voor mij overigens echt comfort food.

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Ik heb 1 keer smac gegeten, tijdens een schoolreisje. Mijn moeder maakte het eigenlijk nooit. Leuk recept zo, met smac : )

 3. Fleur schreef:

  Ja! mac met smac! Dat aten wij vroeger thuis ook een vond ik superlekker

 4. Renate schreef:

  Mijn zoontje is een moeilijker eten. Maar dit gerecht vind hij heerlijk. Wij allemaal trouwens.. Beetje jeugdsentiment, macaroni met smac!!

 5. MC Kleuver schreef:

  Jeugdsentiment, dat mag je wel zeggen. Dit vind ik thuis nog steeds heel lekker. Macaroni, smac en tomatensaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.