Macaroni met een paprikagehaktsaus

Een tijdje geleden maakte ik een makkelijke versie van de lahmacun, oftewel een Turkse pizza. Ik had genoeg voor 4 van die pizza´s, maar omdat ik er alleen van at, vond ik het na twee keer eten wel voldoende. Vervolgens gebruikte ik het gehaktmengsel in een maaltijd door macaroni. En dat was me toch een partijtje lekker! Die macaronischotel verdiende duidelijk een eigen recept. Daar ben ik dus mee aan de slag gegaan. Ik haalde paprika´s en gehakt en hoppa deze Macaroni met een paprikagehaktsaus was geboren.

macaroni met een paprikagehaktsaus_IMG_7943

In plaats van typische Italiaanse kruiden te gebruiken zoals basilicum, oregano, salie, tijm en/of rozemarijn, gebruikte ik specerijen die je vaker tegenkomt in de Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse keuken zoals komijnpoeder, korianderpoeder en chili. Dit geeft het geheel natuurlijk een heel andere smaak dan je normaal zou verwachten bij een gerecht met macaroni, maar meer een soort Mexicaans-achtige smaak. En het was superlekker.

Het voordeel van dit specieke recept is dat de paprika en de tomaat helemaal fijn vermalen worden. Ik vind dat soms juist lekkerder eten dan grove stukken groentes én, heel belangrijk, zo kun je voor lastige eters nog wat groenten verstoppen. Want, afgezien van de échte paprikahaters, proef je het niet terug in de saus.

Als je meer groenten wilt eten, kun je hier heel makkelijk een salade aan toevoegen of bijvoorbeeld extra stukjes paprika en stukjes courgette. Dat ga ik de volgende keer zelf ook doen. Let dan wel op dat je wellicht wat meer van de specerijen nodig hebt.

Recept Macaroni met een paprikagehaktsaus

Wat heb je nodig?
(4 porties)
 • 250 gram gehakt, runder of h.o.h. (€ 1,23)
 • 3 paprika’s, kies bijvoorbeeld voor stoplichtpaprika (€ 1,25)
 • 1 ui (15 cent)
 • 300 à 350 gram macaroni (23 cent)
 • 1 tomaat (25 cent)
 • 1 à 2 teentjes knoflook (10 cent)
 • 1,5 theelepel komijnpoeder (8 cent)
 • 1,5 theelepel korianderpoeder (8 cent)
 • 1 theelepel gerookte paprikapoeder (5 cent)
 • snufje gemalen gedroogde chilipeper (1 cent)
 • 1/2 bouillonblokje (2 cent)
 • scheutje Worcestershiresaus (3 cent)
 • zout en peper, naar smaak
Kosten
Totaal: € 3,48
Per Portie: € 0,87
Hoe maak je het?

Zet een flinke pan met ruim gezouten water op voor het koken van de pasta.

Was de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Was de tomaat en pel de ui. Snijd de paprika’s, tomaat en ui in grove stukken.  Hak de stukken samen met de knoflookteentjes fijn in een keukenmachine of de hakmolen van de staafmixer.

Verhit een flinke hapjespan en rul hierin het gehakt zonder boter of olie. Dit is niet nodig door het vet wat al in het vlees zit. Kruid het gehakt met een beetje zout en peper. Voeg, als het gehakt geruld en bruin is, de komijn- en korianderpoeder toe en bak kort mee. Schep hierna het paprikamengsel door het gehakt. Kruid wederom met een beetje zout en peper en roer dit goed door.

Strooi de gerookte paprikapoeder over de saus. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Giet er een scheutje Worcestershiresaus over en voeg naar smaak een beetje gemalen gedroogde chilipeper toe. Roer het goed door en laat de saus op een laag vuur zachtjes pruttelen. Vergeet niet af en toe te roeren.

Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Giet de macaroni af als deze gaar is en roer door de saus. Zorg dat de saus goed verdeeld is over de macaroni. Proef het geheel en kruid eventueel naar smaak na met zout, peper en eventueel nog wat gemalen gedroogde chilipeper.

Serveer met een salade of met wat geraspte kaas. Deze Macaroni met een paprikagehaktsaus smaakt ook prima zo. Het is maar wat je lekker vindt.

Eet smakelijk!

Houd je ook zo van macaroni en wil je daar wat meer in variëren, probeer dan eens deze heerlijke Macaroni met linzen:

pasta met linzen

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

26 reacties

 1. Mmmm! Dat ziet er echt lekker uit, ééntje om te onthouden. Ik ben een echte fan van budgetkoken, het bedrag per portie is echt spotgoedkoop amai.

  • Sandra schreef:

   Dank je wel, Debby! Ja, goedkoop he? Soms schrik ik er zelf ook nog van hoe goedkoop sommige dingen zijn. Het is door minder vlees en meer groenten een stuk goedkoper. En als je bijvoorbeeld gehakt en/of de paprika in de aanbieding koopt, wordt het nog goedkoper. Kun je een ander keertje weer iets eten wat wat luxer is zonder in totaal meer kwijt te zijn. 😉

 2. querine schreef:

  hmmmm wat ziet dat er lekker uit zeg!
  en heerlijk dat je er paprika doorheen doet.
  eens wat anders dan normaal

  • Sandra schreef:

   Dank je wel Querine! Zo krijg je toch weer meer groenten binnen. En je hebt minder gehakt nodig wat gezonder is én veel goedkoper… haha… 😉

 3. Vera schreef:

  Ziet er heerlijk uit, ik hou enorm van pasta en deze lijkt me ook leuk om zelf te maken. Goed dat je de prijs er bij zet! Zo ben ik (als studentje) toch sneller genijgt dit te proberen, het is namelijk helemaal niet duur!

  • Sandra schreef:

   Wat leuk om te horen, Vera! En de prijs erbij is fijn he? Vind ik zelf ook omdat het makkelijker is om te plannen wat je gaat eten afhankelijk van je budget. Het lastige is alleen dat als je specerijen of andere smaakmakers nog moet aanschaffen, het natuurlijk iets duurder is. Dan is het wel handig om te kijken of je vaker met die smaakmakers gaat koken, want anders is het zonde. En voor veel is wel een alternatief te vinden en soms kunnen ze ook worden weggelaten. Ik moet wel zeggen dat ik heel vaak kook met koriander- en komijnpoeder. De gerookte paprikapoeder en Worcestershiresaus gebruik ik ook heel veel. Dus dan is het uiteindelijk heel goedkoop en zeer smakelijk.

 4. Natalie schreef:

  Ziet er heerlijk en gemakkelijk uit! De Worcestershiresaus doe ik er eigenlijk nooit in, maar lijkt me wel lekker! Fijne prijs ook, handig als je niet veel budget hebt!

  • Sandra schreef:

   Dank je wel, Natalie. Het is ook supermakkelijk! Ik doe eigenlijk bijna altijd Worcestershiresaus in gerechten met tomaat, tenzij het echt niet past bij de andere smaakmakers. Ik vind dat het de smaak van de tomaat sterker maakt. Het gaat bij mij ook altijd in tomatensoe. Zo lekker. En die prijs is fijn he? Lekker eten hoeft niet altijd duur te zijn. 🙂

 5. La Green Cuisine schreef:

  Dit lijkt me heerlijk! Dat heb ik laatst gedaan met vulling van batbot. Dat was ook een goede combi!

  • Sandra schreef:

   Oe, dat klinkt ook heerlijk! Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf nog nooit batbot gemaakt heb. Ga ik even op mijn lijstje van dingen to do zetten. 🙂

 6. Jamey schreef:

  Hmm dat klinkt lekker en ook nog eens makkelijk om te maken!

 7. Krystle schreef:

  Lekker! Ik eet eigenlijk nooit macaroni, maar maak dan spaghetti. Zonde, want dit ziet er heerlijk uit. Ik ga het maken.

  • Sandra schreef:

   Je kunt deze saus ook prima eten met spaghetti hoor, Krystl. Wellicht heb je dan wel iets meer pasta nodig. Dat moet je even bekijken. Ik merk zelf dat je met macaroni makkelijker met minder kan doen. 🙂

 8. melissa schreef:

  heeeerlijk! en ook nog eens lekker goedkoop

 9. Marleen schreef:

  Dit ziet er makkelijk te maken uit, fijn! Ik ga dit een keertje proberen, volgens mij lust mijn zoontje dit ook wel. 🙂

  • Sandra schreef:

   Leuk, Marleen. Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden. En ik denk inderdaad dat het een heel kindvriendelijk recept is. 🙂 Ik weet niet hoe oud hij is, maar als hij oud genoeg is om te helpen dan kan at makkelijk met dit gerecht. 🙂

 10. Nicole Orriëns schreef:

  Wat een budgetvriendelijk gerecht. Het lijkt me nog eens superlekker ook!

 11. Chantal schreef:

  Wat een goed idee zeg! Deze variant van macaroni lijkt me echt heerlijk!

 12. Ik ben dol op pasta, het ziet er heerlijk uit! Je kunt er alle kanten mee uit.

 13. Maargy schreef:

  Dat ziet er nog eens smakelijk uit! Altijd goed zo’n pastaschotel

 14. Judith schreef:

  Ik eet zelf geen gehakt meer, maar ow wat zou mijn gezin hier blij mee zijn. Weet meteen wat te maken vanavond

 15. Nicole Orriëns schreef:

  Dit ziet er echt heerlijk uit, maar helaas heb ik al die kruiden niet in huis waardoor ik dit recept wat te ingewikkeld vind.

 16. Fleur schreef:

  Wij hebben tegenwoordig Hello Fresh en eten daar dus de meeste maaltijden van en andere dagen vaak iets makkelijks. Het is dus al weer even geleden dat we een ouderwetse macaroni prak hebben gehad. Ik mis het toch wel een beetje, dus deze gaat volgende week weer eens op het menu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.