Laat lente-uitjes opnieuw aangroeien

Wist  je dat je sommige groenten gewoon weer kunt laten aangroeien? Het gaat vanzelf. Je moet het alleen even weten en zorgen dat ze de kans krijgen om weer te groeien.

lente-ui

Lente-uitjes, of  bosuitjes, zijn een goed voorbeeld van groenten die vanzelf weer aangroeien. Zoals je op de foto kunt zien, groeien ze vanuit het midden weer aan tot gewone lente-uitjes. Deze kun je dan afknippen, waarna ze weer aangroeien. Een soort van oneindige voorraad dus. Je moet alleen even geduld hebben.

 Hoe laat je de lente-uitjes weer aangroeien?

Er zijn twee manieren die eigenlijk vooral afhankelijk zijn van waar je de lente-uitjes gekocht hebt. Het verschil zit hem in de wortel. Koop je ze op de markt of bijvoorbeeld bij de Turkse groentenman, dan zitten er vaak nog worteltjes aan. Deze kun je direct in de aarde planten. Geef ze de eerste paar keer voldoende water zodat ze zich goed in de aarde kunnen hechten.

Heb je de uitjes in de supermarkt gekocht, dan is de kans groot dat er geen wortels meer aan zitten. Deze moeten eerst aangroeien voor ze in de aarde zet. Zet de kontjes van de lente-ui in een schaaltje met een laagje water. Let er op dat ze niet droog komen te staan en dat je het water regelmatig ververst. Zodra er worteltjes uitgroeien van ca 1 cm kun je ze in de aarde planten. Geef ze dan de eerste paar keer voldoende water zodat ze zich goed in de aarde kunnen hechten.

Je kunt ook de kontjes zonder wortel direct in de aarde zetten, zodat ze, in tegenstelling tot de vorige methode, direct aardewortels ontwikkelen in plaats van eerst waterworteltjes. Geef ze dan wel een week lang veel water zodat ze in vochtige aarde staan en de wortels kunnen aangroeien.

Als de lente-ui weer voldoende is gegroeid en je wilt ze gebruiken, haal ze dan niet uit de aarde, maar knip het gedeelte dat je nodig hebt zodat ze daarna weer kunnen aangroeien.

Je zult verbaasd staan hoe snel ze groeien! Het lijkt een klein wondertje.

Succes en veel plezier!
Tip: op dezelfde manier kun je ook prei, citroengras en venkel terug laten groeien.  

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.