Lasagne uit de voorraadkast

Lasagne uit de voorraadkast
2 votes

Het liefst maak ik natuurlijk een heerlijke zelfgemaakte bolognesesaus voor de lasagne. Dat is en blijft het lekkerste. Maar omdat ik, als bepaalde producten in de aanbieding zijn, die insla om de voorraadkast aan te vullen en altijd iets te eten in huis te hebben, gebruik ik in krappere tijden ook wel eens een ‘fabrieksproduct’.

Lasagne

Update:
Ooit begon Budgetchef*** op een blog via Blogger. Gisteren werd daar een comment geplaatst over deze lasagne en ik ben daar zo trots op dat ik deze even wil delen met jullie:

Al een paar keer gemaakt, en ondertussen heet het hier ‘De Epische Lasagne’ (met hoofdletters).
Kunnen er met z’n tweeën met gemak 2 avonden van eten, en de dag erna is het nog lekkerder. Bedankt voor het delen 🙂

Ik krijg er zelf al weer helemaal zin in, ondanks dat er eigenlijk andere versies in de planning staan. 🙂

Recept Lasagne uit de voorraadkast

Wat heb je nodig?
(4 porties)

– 1 fles Sugocasa van Grand Italia (voorraadkast)
– 500 gram half-om-half gehakt (diepvries)
– een half pakje ontbijtspek (voorraad)
– 2 uien (voorraad)
– lasagnebladen (voorraad)
– 1/2 eetlepel gedroogde oregano (voorraad)
– scheutje Worcestershiresaus (voorraad)
– zout en peper (voorraad)
– bolletje mozzarella (gekocht)

Bechamelsaus:
– 1/2 liter halfvolle melk (gekocht, maar ik gebruik ook wel eens houdbare melk die ik op voorraad probeer te hebben)
– 50 gram bloem (voorraad)
– 50 gram roomboter (voorraad)
– mespuntje nootmuskaat (voorraad)
– zout en peper (voorraad)
– geraspte kaas (voorraad, ik ben een echte kaaskop en heb eigenlijk altijd geraspte kaas in huis)

Hoe maak je het?

De saus:

Snijd de uien fijn. Ik doe dit in de hakmolen die bij de blender zit. Zet dit apart in een schaaltje.

Snijd het ontbijtspek fijn. Dit doe ik in dezelfde hakmolen.

Bak het gehakt rul en kruid het met peper. Aangezien er al zout in de klant-en-klaar saus zit, wacht ik met zouten tot ik het eindresultaat heb geproefd.

Doe het ontbijtspek bij de gehakt en bak dit mee. (ca. 2 minuten)

Doe dan de ui erbij en bak dit mee. (ca. 2 minuten)

Schenk er dan de saus bij en roer dit door. Ik doe ook altijd nog een klein beetje water in de fles, dop erop, even schudden en erbij schenken. Ik haal namelijk graag het onderste uit de kan.

Doe wat lekkere kruiden bij de saus om de smaak te verbeteren. Ik deed er een snufje zwarte peper in, een halve eetlepel oregano en een scheutje Worcestershiresauce. Laat de saus ca 10 minuten pruttelen en maak intussen de bechamelsaus.

Bechamelsaus:

Smelt de boter in een pan. Als het pruttelt, gooi er dan de bloem bij en roer dit goed door. Het wordt een soort van compacte substantie. Dit is goed en heet een roux. Laat dit even doorkoken totdat de bloem gaar is.

Giet er dan beetje bij beetje de melk bij en roer dit goed door met een garde. Uiteindelijk houd je een dikkige saus over. Kruid deze met peper en nootmuskaat en laat er twee handjes geraspte kaas in smelten. Dan is de saus klaar.

Lasagne opbouwen:

Begin met een klein laagje tomaten/gehaktsaus. Maak deze laag niet te dik, anders stort je lasagne in. Het moet genoeg zijn voor de lasagnebladen om te kunnen koken.

Leg daarop een laagje lasagnebladen. Let hierbij op dat je ze niet helemaal tegen de zijkant van de ovenschaal aanlegt. Ik houd ze altijd ongeveer een centimeter van de kant.

Leg hierop weer een dun laagje tomaten/gehaktsaus. Ook hier weer niet te veel, want anders stort je lasagne in bij het opscheppen. Dus genoeg om de lasagnebladen te bedekken.

Scheur de mozzarella in stukjes in verdeel dit over de saus.

Leg hierop weer een laag lasagnebladen, zoals hiervoor omschreven.

Schep hierop een laagje tomaten/gehaktsaus. Bij mij is dit het laatste beetje saus. (zorg ervoor dat de randen ook gevuld zijn.

Je kunt hier ook weer mozarella op leggen, maar ik vind dat te machtig worden. (En duurder)

Leg op de laatste laag saus weer de lasagnebladen en giet hier de bechamelsaus over. Verdeel het goed over de schotel. Bestrooi eventueel nog met geraspte kaas.

Bak de lasagne ca 45 minuten op 180 graden. Laat de lasagne 10 minuten afkoelen voor hem aan te snijden. Hij is nu toch nog veel te heet om te eten, en door het afkoelen kun je hem beter snijden en opdienen.

Bon appetit!

Probeer ook eens deze Vegetarische Lasagne à la Sandra

vegetarische lasagne a la sandra

Print Friendly, PDF & Email

1 reactie

  1. Serafina schreef:

    Oooooh Deze blog is pure foodporn.. Jammie seg.. Deze ga ik zeker proberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.