Lasagne met tomaat

Lasagne met tomaat
5 vote[s]

Lasagne kan je in meer verschillende versies bereiden dan er verschillende ovenschotels zijn qua formaat, vorm en kleur. Zelfs in Italië hebben ze niet één ‘echte’ versie. Overigens slaat het woord lasagne op de pastabladen die tussen de lagen zitten en niet op het gerecht zelf.

lasagne met tomaat

Het lastigste aan variëren met lasagne is te bedenken hoe je elke variant gaat noemen. Aangezien ik er dit keer plakjes tomaat tussen heb gedaan, leek me Lasagne met tomaat wel een goeie. Eigenlijk is dat natuurlijk een beetje raar, want je gebruikt over het algemeen sowieso iets van tomaat in een lasagne. Maar goed, lasagne met plakjes tomaat dus.

Wat heb je nodig?

– 500 gram (runder)gehakt (h.o.h. mag natuurlijk ook)
– 100 gram ontbijtspek, fijngehakt
– 1 klein potje worteltjes, gehakt
– 1 ui, gesnipperd
– 2 tenen knoflook, fijngehakt of door de pers
– 1 fles sugo casa
– 1 theelepel gedroogde oregano
– scheutje worcestershiresaus, optioneel
– zout en peper

– olijfolie
– 4 tomaten, overdwars in plakken zodat je het mooie patroon ziet
– lasagnebladeren
– geraspte kaas

Hoe maak je het?

Verhit de oven voor op 180 graden.

Bak in een braadpan de gehakt rul. Voeg dan de ontbijtspek, ui en knoflook toe en bak 5 minuutjes eventjes mee. Doe er dan de worteltjes bij en roer goed door. Laat ze heel even meebakken.

Schenk nu de sugo casa in de pan. Laat een beetje water uit de kraan in de fles lopen. Schroef de dop er op en schudt de fles flink zodat het restant in de saus in het water komt te zitten. Schenk dit ook in de pan. Roer dit goed door en laat even doorwarmen.

Voeg een klein scheutje worcestershiresaus toe (dit is optioneel), roer goed door en proef de saus. Kruid eventueel met zout en peper naar smaak.

Vet een ovenschaal in met een klein scheutje olijfolie. Ik verdeel de olie altijd met een stukje keukenpapier. Superhandig, want zo kun je het makkelijk verdelen en het neemt een eventueel overschot aan olie op.

Verdeel een klein laagje saus over de bodem van de ovenschaal. Leg hierop lasagnebladeren. Let hierbij op dat je ze niet tot aan de zijkant legt. Als je een klein stukje vrijlaat, loopt hier saus tussen en dit zorgt er voor dat de lasagne helemaal gaar wordt.

Schenk hier weer een laagje saus op. Let op dat je die niet te dik maakt. De lasagne blijft mooi staan als je niet teveel saus tussen de bladen doet. Anders stort hij namelijk in als je hem probeert op te scheppen. Leg op dit laagje saus plakken tomaat.

Leg op de tomaat weer lasagnebladen en herhaal de laagjes tot je eindigt met een laagje saus. Verdeel hierover de geraspte kaas.

Bak de lasagne ca 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven of tot de kaas goudbruin en knapperig is geworden. Laat de lasagne voor het opscheppen even afkoelen. Dit duurt 10 à 15 minuten. Dit zorgt er voor dat hij mooi blijft staan en dat je niet je lippen en je tong (of je gehemelte) verbrand als je begint met eten.

Serveer met een frisse groene salade.

Eet smakelijk!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.