Kruidencouscoussalade met wortel

Kruidencouscoussalade met wortel
5 votes

Het weersoverzicht lijkt het nu toch echt de lente aan te kondigen. Ik kan werkelijk waar niet wachten. Weg met die koude, regen en wind. Brrrr. Ik ben echt een zomerkindje en daarom ben ik nu heel blij en vrolijk. Het is dan ook gelijk weer tijd om alle recepten op te zoeken voor die gezellige uitjes in het park. Zo ook deze couscoussalade die ik heel graag maak om te delen of voor bij de falafel.

couscoussalade met kruiden en wortel

Dit recept is een combinatie van een recept wat ik ooit op ah.nl heb gevonden en een gedeelte uit een recept van Mounir van 24 Kitchen. Je kunt hem aanvullen met geroosterde pijnboompitjes of fetablokjes, of allebei. Maak er je eigen feestje van en trek erop uit. Of maak er een volledige maaltijd van door hem te combineren met zelfgemaakte falafel.

Wat heb je nodig?
(4 flinke porties of 8 kleine porties)

– 150 gram couscous
– 150 ml. water
– 1 citroen
– 4 eetlepels olijfolie
– 1 teentje knoflook
– ca 20 gram peterselie, gehakt
– ca 8 gram munt, gehakt
– ca 15 gram koriander, gehakt
– 1 (medium / ca 250 gram) winterwortel, schoongemaakt en in blokjes,
– 1 theelepel kurkuma
– 1/2 eetlepel azijn
– 1/2 eetlepel gembersiroop

Hoe maak je het?

Kook het water. Doe intussen de couscous in een ruime schaal. Schenk het water hierover als het kookt en roer dit goed door met een vork. Laat dit 10 minuutjes wellen. 

Zet een pan op met een laagje gezouten water ,met de kurkuma en breng dit aan de kook. Kook de wortelblokjes hierin in ongeveer 4 minuutjes beetgaar. Giet ze af en besprenkel ze, als nog warm zijn, met de azijn en de gembersiroop. Zet dit apart.

Boen de citroen schoon. Rasp de gele schil van de citroen en pers hem uit. 

Roer de couscous na 10 minuten nogmaals door met een vork. Gebruik eventueel je handen om klontjes los te wrijven. 

Meng nu de kruiden, citroenrasp, citroensap, olijfolie en wortelblokjes door de couscous. Perse de knoflook boven de couscous uit en roer het goed door elkaar. 

Laat de salade even staan zodat de smaken goed intrekken. Proef het en kruid eventueel na met zout en peper.

Eet smakelijk!

Tips:
– Serveer eventueel met geroosterde pijnboompitjes en/of fetablokjes. 
– Serveer in een bladje sla. Dan kun je het makkelijk met je handen eten.

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

14 reacties

  1. Astrid schreef:

    Dit lijkt me heel erg lekker, wel zonder de koriander, want daar ben ik geen fan van 😉

  2. Mirjam schreef:

    Hoewel ik het echt in huis heb, vergeet ik de couscous vaak! Zo zonde want het is heerlijk! Jouw gerecht ga ik onthouden voor op een heerlijke zomerse dag inderdaad.

    • Sandra schreef:

      Ik heb eigenlijk vaak precies hetzelfde. En ik wil het nog een keertje maken zoals het hoort. Dan moet je het twee of drie keer stomen en heb je een speciale pan nodig, maar volgens mij is het dan wel veel lekkerder. 🙂

  3. Corinne schreef:

    Ben gek op falafel en dit lijkt me een heerlijke combi! Ga ik zeker een keer proberen

    • Sandra schreef:

      Het is een heerlijke combi. Je kunt ook de salade bij de falafel in een broodje doen als je het liever in een broodje eet.

  4. Chantal Janssen schreef:

    Klinkt heerlijk!! Laat die zomerse dagen maar weer snel komen dan staat dit recept op de planning. 🙂

    • Sandra schreef:

      Ja, vooral die zomerse dagen… :S
      En dan lekker picknicken met allerlei lekkers. Deze doet het bij mij altijd goed. Vaak doe ik er dan ook nog wat fetablokjes in. En neem ik een fruitsalade mee voor erna. 🙂

  5. Kim schreef:

    Nomnomnom!! Heerlijk inderdaad bij warm weer. Dus kom maar door met die zon. Weetje wat ook erg lekker is.. couscous met munt!!

  6. Miryam schreef:

    Klinkt heerlijk! Ik maak wel s couscous maar kan nog weinig variatie aanbrengen. Dit klinkt heerlijk.

  7. Romee schreef:

    Wow, dit lijkt me super lekker. Ga het zeker proberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.