Koken met restjes: Groentencurry

Koken met restjes: Groentencurry
2 votes

Dat je op een dag denkt, laat ik eens curry maken. En dan niet met een potje van Patak’s, maar echt zelf. In de kast staat een Indiaas kookboek en daar staan heerlijke dingen in en toch heb ik daar nog nooit iets uit gemaakt. O nee, dat is niet waar. Ik heb wel eens een poging gedaan. Het was smakelijk, alleen veel te pittig voor mij.

groentencurry

Nu is een echte Indiase curry maken niet zo heel simpel. Je moet kruiden roosteren en dan deze dan weer vermalen in een vijzel, die hier helaas niet in de kast staat. Dat wil ik ooit zeker nog wel eens proberen, maar ik ging voor een simpelere versie. Een eigen experimentje met kruiden die ook in de Indiase keuken gebruikt worden. En ik moet zeggen, het werd een geslaagd experiment.

Bijkomend voordeel: je kunt hiervoor allerlei groentes gebruiken die je nog in de koelkast hebt liggen. Zo heb ik vaak wortels en aardappels in huis en nu toevallig ook een bloemkool.

Recept Groentencurry

Wat heb je nodig?

 – 2 uien, in stukjes
– 2 winterwortels, schoongemaakt en in halve plakjes
– 2 aardappels, geschild en in kleine blokjes
– 1/2 bloemkool, in roosjes
– 1 blok kokosmelk, 400ml
– 1 blik tomatenstukjes
– 1,5 theelepel garam massala (of kerrie)
– 0,5 theelepel komijnpoeder
– 0,5 theelepel korianderpoeder
– 0,25 theelepel chilipoeder, of meer als je van pittig houdt
– 0,5 theelepel kardemompoeder
– 1 (groenten)bouillonblokje
– handjevol gehakte verse koriander
– zout en peper

Hoe maak je het?

Gebruik een grote pan met een dikke bodem. Verhit de pan en smelt er een klontje boter in. Bak hierin de uien tot ze glazig zien. 

Voeg nu de garam massala, komijnpoeder, korianderpoeder, chilipoeder en kardemompoeder doe en bak deze onder continu roeren even mee tot het geurig begint te ruiken.

Voeg nu de tomatenstukjes, de kokosmelk en het bouillonblokje toe. Breng dit aan de kook.

Doe nu de groenten erbij die het langste moeten koken. In dit geval dus de wortel en de aardappel. Laat dit zachtjes in 20 minuten gaar koken. Voeg tussentijds de groenten toe met de kortere kooktijd, afhankelijk van hoe lang deze moeten koken. De bloemkool deed ik er ongeveer halverwege bij. Bij kleinere roosjes kan dit ook later. 

Check na de 20 minuten of de groenten klaar zijn en laat anders nog eventjes koken. Kruid eventueel bij met zout en peper. Strooi er als laatste de verse koriander over. 

Serveer met naanbrood of gekookte rijst en een frisse komkommersalade. 

Eet smakelijk!

Tip: Je kunt natuurlijk allerlei soorten groenten gebruiken. Houd er rekening met de kooktijd zodat de groenten niet te zacht worden. Heel erg lekker hierbij zijn bijvoorbeeld ook sperziebonen. Of spinazie. Deze roer je er als het af is door en gebruik je dus rauw. Snijd de spinazie dan wel even in stukjes om slierten te voorkomen.

Tip: Je kunt natuurlijk ook stukjes kip toevoegen. Gebruik dan eventueel ook een kippenbouillonblokje. 

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

8 reacties

  1. Mamazijn schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Volgende week maar eens op het Weekmenu zetten hier thuis ?

  2. Chantal schreef:

    Ik ben verzot op curry’! Kom maar door, lekker hoor.

  3. Chantal Janssen schreef:

    Yummie! Klinkt heerlijk. Ik maak zelf af en toe een curry, maar dan idd wel van Patak’s. Dit recept wil ik ook zker gaan proberen.

  4. Xenia schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Mooi plaatje.
    Ik mag ook graag een curry maken.
    Leuke site heb je!

  5. kim schreef:

    Oehhh Dit ziet er zooooo lekker uit!!! Ik weet wat vriendlief binnenkort mag gaan maken voor mij haha

  6. Gabriëlle schreef:

    Super handig! Ik vind het altijd goed om de restjes of een andere keer op te eten of in een nieuw gerecht te verwerken. Zo voorkom je het weg gooien van eten, dat vind ik namelijk echt een no go. Het recept ziet er heerlijk uit 🙂

  7. Laura schreef:

    curry is echt mijn lievelings eten! af en toe maak ik zelf curry pasta maar dat is inderdaad veel werk. Meestal doe ik het net zoals jij, zelf kruiden bij elkaar brengen. De Jonnie Boer curry kruiden zijn ook echt top!

  8. Miryam schreef:

    Handig!! Ik hou wel s wat over en gooi niet graag weg. Maar vaak nog te weinig voor een hele maaltijd. Dit is ideaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.