Irish Stew

Irish Stew
5 vote[s]

Ooit las ik in een van de kookboeken die ik verzameld had het recept voor een Irish Stew. Dat leek me wel wat. Gek genoeg gaf ik er direct mijn eigen draai aan. Dit doe ik normaal namelijk niet. Ik maak altijd eerst iets volgens het recept en pas het daarna aan mijn smaak aan om vervolgens een ‘eigen’ tweede versie te maken. Maar mijn intuïtie liet me andere dingen doen dit keer, misschien ook gewoon omdat ik die dingen in huis had. En ik ben een beetje eigenwijs. Haha.

irish stew

Het eindresultaat was zeer smakelijk en een nieuwe favoriet werd geboren. Je kunt je misschien wel voorstellen dat ik meer dan excited was, toen ik naar Dublin ging voor een weekendje weg. Natuurlijk omdat ik daar weer een goede Amerikaanse vriend van me zou ontmoeten, maar misschien nog wel meer omdat ik van plan was om er Irish Stew te eten. Daar moest het wel superlekker zijn!

Dublin was geweldig! En het eetcafé waar ik de stew at ook. Vooral omdat er live muziek was. En hoe leuk is het als het hele establishement Delilah meezingt met de band terwijl je zit te smikkelen. Heel leuk, kan ik je vertellen. En dan de Irish Stew. Uuhm, tsja, het was lekker. Maar niet zo lekker als ik hem gegeten had toen ik hem voor het eerst maakte. En ja, ik heb hem toen niet gemaakt zoals hij hoort, maar stiekem vond ik mijn versie lekkerder. En dat is niet gek natuurlijk, want hij was aangepast naar mijn smaakpalet… Maar goed, Dublin in combinatie met Irish Stew en live muziek was geweldig.

Die Irish Stew heb ik niet vaak meer gemaakt. Misschien omdat ik dacht dat ik het niet goed deed. Maar laat ik nu toevallig de meeste ingrediënten in huis hebben en het wordt buiten ook kouder en het is de perfecte tijd voor een lekkere stoofschotel. Daar gaan we weer. Op mijn manier dus. 😉

Wat heb je nodig?
(Minstens 4 porties)

– ca 500 gram rundvlees, sucaden- of riblappen, in blokjes
– 400 gram (winter)wortels, in stukjes
– 500 gram aardappels, in stukjes
– 1/2 groene (savooie)kool, in reepjes
– 100 gram spekreepjes
– 2 (rode) uien, in stukjes
– 2 knoflookteentjes, fijngehakt of door de knoflookpers
– 500 ml water
– 1 runderbouillonblokje
– 1/2 eetlepel gedroogde tijm
– 2 eetlepels bloem
– boter
– zout en peper

Hoe maak je het?

Kruid het vlees met zout en peper en bestrooi met de bloem. Zorg dat de bloem goed over het vlees verdeeld is. 

Bak het vlees rondom bruin in de boter. Het vlees hoeft niet gaar te zijn, het gaart tijdens het stoven. Bak nu de spekreepjes even mee. 

Voeg de ui en knoflook toe en bak even mee. Doe er dan de wortels en aardappels bij en roer het goed door. Schenk er het water bij en verkruimel het bouillonblokje over het geheel. Roer dit door en breng het aan de kook. Voeg nu ook de tijm toe. 

Laat de stoofschotel een uurtje rustig pruttelen. Vergeet niet af en toe te roeren. 

Voeg na dat uurtje de groene kool toe, roer het door en laat het nogmaals 45 à 60 minuten zachtjes koken. 

Proef de stew en kruid eventueel bij met zout en peper. 

Serveer in een diep bord.

Eet smakelijk!

Tips:

– Officieel wordt dit gerecht met lamsvlees gemaakt. Dat is natuurlijk iets duurder, maar zeker net zo lekker.
– Voeg een beetje Worcestershiresaus toe tijdens het koken.
– Strooi eventueel wat peterselie over het gerecht nadat je het hebt opgeschept. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

15 reacties

  1. Maargy schreef:

    Ai ai ai! Dat lijkt me lekker! Krijg zin in de winter…:-)

  2. Nicole Orriëns schreef:

    Hmmm, dit lijkt me lekker! Zeker op een stormachtige herfstdag! Dank voor het recept.

  3. Lonneke schreef:

    Dit ziet er erg lekker uit en volgens mij vult dit gerecht ook erg goed. Ik vind de herfst ideaal om weer soepen te eten. Gisteren stond er bij ons ouderwetse groentesoep op het menu 😉

  4. MC Kleuver schreef:

    Dit lijkt mij heel erg lekker. Ik houd dat ook wel van een stukje vlees.

  5. Judith schreef:

    Dit at ik ook vaak in Dublin, en probeer het af en toe na te maken. Zal jouw recept ook prberen

  6. Fleur schreef:

    Heerlijk voor op een regenachtige dag in de herfst of winter

  7. Lotte schreef:

    Dit klinkt eigenlijk best lekker! Zodra het nog wat kouder wordt ga ik dit zeker proberen heb alleen nog nooit irish stew gegeten dus kan het niet vergelijken haha.

  8. Manon schreef:

    Ik heb het nog nooit op maar het ziet er wel lekker uit. Ik zie niks wat erin moet waar ik denk van nee vind ik niet lekker. Ben wel benieuwd !

  9. Tessa schreef:

    De tijd komt er inderdaad weer aan voor stoofpotten. Ik heb dit nog nooit gegeten, laat staan gemaakt. Maar lijkt me wel erg lekker om eens te maken. Ik sla je recept op voor een winterse dag! (en wat extra porties voor in de vriezer!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.