Indische balletjes met satésaus uit de voorraadkast

Een paar dagen geleden at ik een heerlijke Andijvieroerbak en Indische gehaktballetjes met satésaus. Dat was echt zo lekker! Ik kan er nog steeds niet over uit. Haha… Maar die balletjes op zich waren ook al zo lekker. Ik had er stiekem al twee gesnoept voor het serveren van het eten. Oeps. Sorry! Gelukkig waren er nog genoeg over. Het liefst had ik ze allemaal opgesnoept, maar dat was niet de bedoeling. Dus liet een tweede portie niet lang op zich wachten. Deze Indische balletjes met satésaus zijn ook perfect bij een borrel of een picknick.

indische gehaktballetjes met satesaus_

Ik kan nu niet wachten tot ik nog meer mensen kan verwennen met deze lekkernij. En de volgende snackjes die op de lijst staan? Gemarineerde champignons met satésaus, Indische balletjes met ketjapsaus en champignons met ketjapsaus. Zo kun je zowel je vegavrienden verwennen, als de omnivoren. 🙂 Koken is zo leuk als mensen er blij van worden! Maar nu verder smullen van deze Indische balletjes met satésaus.

Oh, en nog leuker: ik had alle ingrediënten al in huis. Hoera voor de voorraadkast! 🙂

Recept Indische balletjes met satésaus

Wat heb je nodig?
(ca 21 balletjes)

 • 250 gram gehakt, h.o.h. of runder
 • 1 ei
 • 6 eetlepels paneermeel
 • 1/2 eetlepel mosterd
 • 1 theelepel knoflookpoeder, of 2 fijngehakte dan wel geperste knoflookteentjes
 • 1 theelepel gemberpoeder, oftewel djahé
 • 1/2 theelepel laos
 • 1 theelepel sambal oelek
 • 1/2 theelepel zout
 • 1 kleine eetlepel ketjap manis
 • ca 250 ml satésaus, kant-en-klaar of zelfgemaakt*
 • seroendeng, optioneel
 • plantaardige olie, om in te bakken

Hoe maak je het?

Doe het gehakt in een ruime schaal en plet het een beetje. Breek het ei boven het gehaakt. Strooi er vervolgens het paneermeel en alle kruiden over. Ook de mosterd en de ketjap manis gaan hier nu bij. Meng het gehakt met een vork of met de hand. Zorg dat alles goed vermengd is. Vind je het gehakt te droog, doe er dan nog wat paneermeel bij. Het gehakt moet niet meer blijven plakken, zo kun je zien of het goed is.

Draai nu balletjes van het gehakt in ongeveer de grootte van een pingpongballetje. Ik haalde 21 balletjes uit het mengsel.

Verhit in een koekenpan met dikke bodem een flinke scheut (zonnebloem)olie en laat dit goed heet worden. Bak hierin de balletjes terwijl je regelmatig roert, gaar. Dit duurt ca 8 minuutjes. Schep de balletjes daarna met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.

Verhit in een pannetje de satésaus. Ik gebruikte een bakje van Remia van 165 ml die je eigenlijk in de magnetron moet verwarmen, maar dat leek mij in dit geval overbodig. Ik heb er een half bakje water aan toegevoegd omdat ik de saus te dik vond. Je kunt natuurlijk ook zelfgemaakte satésaus gebruiken. Doe hier de balletjes weer in. Houd dit warm op een laag vuur en roer het af en toe door.

Serveer met stukjes brood.

Eet smakelijk!

Zin in meer lekkere balletjes? Probeer dan eens deze Mediterraanse balletjes van Carlien:

mediterreaanse balletjes

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

65 reacties

 1. Chantal Janssen schreef:

  Yummie!!! Ideaal voor tijdens een borrelavondje met vrienden. Ben sowieso gek op saté saus. Morgen staan er toevallig bij ons satéstokjes, rijst en lekkere boontjes op t menu.

 2. Cassandra schreef:

  Oehh dit is nou een leuk receptje voor mijn verjaardag! Ik vier het altijd in de tuin, en dit is echt een feestje voor je mond volgens mij!

 3. Marjolein schreef:

  Ik kan me niet herinneren ooit al Indisch gegeten te hebben, maar het staat wel op mijn lijstje voor als ik nog eens in Londen ben.
  Of misschien toch eens dit gerechtje uitproberen 😉

  • Sandra schreef:

   Ik denk dat je in Londen Indiaas wilt gaan eten? Maar nu vraag ik me ineens af of er Indiase gerechten bestaan met gehakt… Mmm, interessant.

 4. Amber schreef:

  Het ziet er wel lekker uit, alleen eet ik niet graag champignons :/ Dan zal ik toch maar die Mediterraanse balletjes eens uitproberen. 😉

 5. Oh wat een goed idee! Ik denk dat dit bij ons thuis zeer gewaardeerd gaat worden als borrelhapje.

 6. Heerlijk! Ik hou altijd van zelfgemaakte satésaus. Smaakt stukken beter dan die uit de winkel. Zelf maak ik hem iets anders. Maar ieder heeft zo zijn eigen recept 🙂

  • Sandra schreef:

   Ik ben heel benieuwd naar jouw recept voor satésaus? Hoe maak je die anders? Bij mij mislukt satésaus steevast… haha… Vandaar mijn keuze in dit geval voor kant-en-klare.

 7. irma schreef:

  Mmm heerlijk! Die sla ik even op 😀

 8. Jolanda schreef:

  Dot ziet er echt heel goed uit!! Heerlijk!!

 9. Tania schreef:

  Dit ziet er echt heel lekker uit. Ga het receptje doorspelen aan mijn vriend (hij is de kok in huis)

 10. madelon schreef:

  O heerlijk voor bij een vriendinnen avondje! Ga het zeker proberen

 11. Amylia schreef:

  Lekker en simpel, perfect voor een doordeweekse avond!

 12. Bianca schreef:

  Dat ziet er lekker uit! Dit zou ik wel eens voor mijn vriend maken, die is hier helemaal gek op x

 13. oeh dit ziet er erg yummy uit! lekker zeg

 14. Dhini schreef:

  Oh..lekker! Ik heb ook ooit gemaakt maar dan zonder sambal want voor mijn zoon nog te pittig (eigenlijk helemaal niet pittig).

  • Sandra schreef:

   Grappig zeg. Ik moet zeggen dat ik ze met sambal ook niet pittig vond. En ik ben ook een watje als het op pittig aankomt. Hoewel ik daar wel steeds beter in word. 🙂

 15. Marijke schreef:

  Oh lekker, ipv de Hollandse gehaktbal. Deze ingrediënten heb ik ook altijd wel in huis.

  • Sandra schreef:

   Je zou ze ook zo groot als een Hollandse gehaktbal kunnen maken en met satésaus serveren. Ook lekker. En blij dat het inderdaad klopt dat mensen deze dingen vaak gewoon in huis hebben. 🙂

 16. Merel schreef:

  Leuk, weer eens iets anders om te serveren dan de standaard dingen. En heerlijk!

 17. Kirsten schreef:

  Oeh dat ziet er wel heel lekker uit! Ik ben sowieso gek op satésaus, maar ook die balletjes zien er heerlijk uit! Ik ga het eens uittesten, kijken of het thuis in de smaak valt 🙂

 18. Diana schreef:

  Oef die zien er lekker uit :). Zeer lekker voor tijdens een bbq.

 19. wendy schreef:

  Dit ziet er super lekker uit! Dit ga ik zeker proberen. Heb er nu al zin in 🙂

 20. Bianca Schrijft schreef:

  Deze is ideaal voor feesten en partijen. Je kan wel leuk allemaal dure en hippe snacks kopen, maar dit is eerder een instant hit. Tnx!

 21. Rob schreef:

  Nomnomnom. Ziet er lekker uit. Ik krijg trek van deze blog haha.

 22. Xenia schreef:

  Klinkt ook al zo lekker! En wat fijn als je het met spullen uit de voorraadkast kan maken. Ik geloof zeker dat het hier bij een feestje ook geslaagd zou zijn!

  • Sandra schreef:

   Ik ben gek op mijn voorraadkast. Ik kan echt altijd wel iets maken. En soms leidt dat weer tot leuke nieuwe gerechten. 🙂

 23. Anja schreef:

  Dit ziet er verschrikkelijk lekker uit (maar kan het helaas alleen maken als dochterlief van huis is ivm pinda allergie)

  • Sandra schreef:

   Ouch, daar wil je niet mee spelen inderdaad. Maar je kunt ook een ketjapsaus bij de balletjes maken. Snipper dan 1 ui en 2 teentjes knoflook heel fijn en zet deze even aan in een pannetje. Doe er dan 4 eetlepels water, 100 ml ketjap manis, 1 eetlepel witte wijn azijn en 2 theelepels bruine basterdsuiker bij. Roer dit goed door en laat het verwarmen. Proef het en kruid eventueel naar smaak bij. Laat de balletjes hier even in doorwarmen en roer dit door zodat ze allemaal een laagje van de ketjapsaus hebben.
   Succes! ?

 24. Judith schreef:

  Lekker dat is een goed idee voor vanavond met de meisjes alleen

 25. Yummie ik heb heel veel zin in saté nu.

 26. Claudia schreef:

  Ik ben zelf half Indonesisch dus toen ik dit gerecht voorbij zag komen moest ik natuurlijk even gluren. Ziet er lekker uit en ik zie allemaal Indonesische kruiden in dit gerecht.

 27. Krystle schreef:

  Oh ja dat lijkt mij lekker! Wij zijn allemaal dol op gehaktballen. Meestal maakt mijn moeder ze (zij maakt ze altijd zo lekker)

 28. MC Kleuver schreef:

  Ja, lekkere balletjes. Met grote regelmaat komen deze voorbij. Vaak ook met satésaus. Erg lekker!

 29. Dewi schreef:

  Lekker! Ik maak ze ook ongeveer zo..met gember en veel knoflook;)) Vaak voor feestjes met sweet chillisaus, maar ik zou ze inderdaad ook eens met pindasaus kunnen maken.

  • Sandra schreef:

   Oeoe, met sweet chilisaus lijkt me ook erg lekker! Ik wil ze nog een keer maken met ketjapsaus. En dan een keer serveren met de drie sausjes op tafel om te dippen. Nu al zin in. Of wacht, daar kan ook nog een knoflooksausje bij. Haha…

 30. Vlijtig Liesje schreef:

  Deze post trok me aan vanwege het woord voorraadkast in de titel. Ik ben altijd op zoek naar recepten voor dingen die je heel makkelijk kunt maken en waarvoor je de spullen meestal al in huis hebt. Dit lijkt me ook weer erg lekker!

  • Sandra schreef:

   Ja, ik probeer zoveel mogelijk makkelijke recepten te verzamelen en dan vooral lekkere dingen die je kunt maken met dingen die je in huis hebt. Helaas moet je dan wel weer zelf je voorraadkast aanvullen. Gebeurde dat nou maar vanzelf. 😉

 31. Corinne schreef:

  Oe, dat klinkt heerlijk! Wordt opgeslagen en uitgeprobeerd!

 32. Maaike schreef:

  Lijkt me lekker op het eerstvolgende feestje! Of bij nasi oid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.