Hete hete bliksem

“Bliksem, wat is dit heet!” riep de man uit nadat hij zijn tong brandde aan de stamppot met appels. Ik verzin dit ter plekke, maar een dergelijke gebeurtenis zou zomaar ten grondslag kunnen liggen aan de naam hete bliksem. Feit is dat het gerecht vanwege het vocht in de appels lang op temperatuur blijft.  Je moet dus voorzichtig eten. Mijn variant is ook nog eens figuurlijk heet, vandaar hete hete bliksem.

hete bliksem

Bijna iedereen heeft meestal wel aardappelen en appels in huis, waardoor hete bliksem een goedkoop gerecht is. Oorspronkelijk bestaat het uit aardappelen, appels en uien, maar er bestaat ook een variant met peren, waaraan ook nog spekjes worden toegevoegd. Zo maak ik hem graag, want ik ben dol op peren, en op spekjes.

Ingrediënten voor 1 portie:

– 3 middelgrote aardappelen

– 1 zure appel

– 1 peer

– 1 ui

– 125 gram spekjes

– zout

– chilipeper

– melk

– boter

Zo maak je het:

Schil en was de aardappelen, snijd ze in drie of vier stukken (zodat ze sneller gaar worden) en doe ze in de pan. Schil de appel en snijd ook deze in stukken, nadat je het klokhuis hebt verwijderd.  Doe hetzelfde met de peer. Voeg de vruchten toe aan de aardappelen. Voeg vervolgens de gepelde en in stukken gesneden ui toe. Breng dit smakelijke gezelschap in ruim water aan de kook en laat het enkele minuten op zacht vuur doorkoken.

Bak ondertussen de spekjes en voeg daar wat zout en chilipeper aan toe.

Als de aardappelen & co gaar zijn, giet je ze af en stamp je ze tot een mooie zachte puree. Daarvoor gebruik ik zelf melk en boter. Meng er vervolgens de spekjes doorheen en voeg nog wat extra chilipeper toe. Zo wordt het echte hete hete bliksem!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.