Het nieuwe delen: Prakkie eten over

Prakkie eten over 075
Hoe vaak wordt er niet geroepen dat er geen armoede bestaat in Nederland? Nou, ik kan je vertellen dat dit wel zo is. Er zijn mensen die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen en met een hongerige maag op de betaaldag zitten te wachten. Gelukkig zijn er steeds meer iniatieven die deze mensen kunnen helpen.

We hebben natuurlijk de Voedselbank, maar de Voedselbank kan niet iedereen helpen. Er staan behoorlijk wat mensen op een wachtlijst. Ook zijn er mensen die het zelfs met de hulp van de Voedselbank niet redden. Of mensen die niet voor de Voedselbank in aanmerking komen en intussen toch op een houtje zitten te bijten. En de overheid is vooral bezig met bezuinigen. Dus zijn er steeds meer mensen die zelf een helpende hand uitsteken.


Zo bestaan er al wat langer groepen op Facebook waar mensen hun overbodige spullen gratis af te halen aanbieden. Dit is niet alleen fijn voor de mensen die krap zitten, maar het zorgt er ook voor dat al die spullen niet op de vuilstapel terecht komen. 

Sinds ongeveer een maand kunnen we ook onze kliekjes en onaangeroerde voorraad uit de kast te geef aanbieden. Het begon met Prakkie eten over 075 en daar werd het snel een succes. 

Oprichtster en beheerder Karin vertelt dat ze in andere groepen zag dat er pakketjes eten werd weggegeven en daar moest ze weer aan denken toen ze een flinke hoeveelheid macaroni overhad. Ze heeft die in die groep te geef gezet en kreeg daarop een hoop reacties. Ze was erg geraakt toen degene die het kwam halen er verschrikkelijk blij mee was. Daar moest een groep voor komen, dacht Karin. En zo gedacht, zo gedaan.


Het liep vanaf de eerste dag als een trein en de groep heeft nu, een maandje later, maar liefst 700 leden, die regelmatig gratis maaltijden of levensmiddelen weggeven. Karin: Ik kom er wel steeds meer achter hoeveel armoede er eigenlijk is. En hoeveel mensen er bij de voedselbanken lopen. Het is echt afschuwelijk dat dit in Nederland kan.”

Door groepen zoals ‘Prakkie eten over’ kunnen mensen die het met minder moeten doen, wat extra eten krijgen. En dat is hard nodig. Maar het laat ook zien hoe vrijgevig mensen zijn. En dat ze elkaar graag helpen. Karin:Wat ook echt heel leuk is, is dat mensen ook vaak wat gaan brengen als iemand bijvoorbeeld slecht ter been is. Dat is echt zo lief en leuk om te lezen. Echt super hoe mensen iets over hebben voor een ander.”

En dat idee van Karin inspireerde andere mensen om zelf een ‘Prakkie eten over’-groep te starten op Facebook. Je vindt ze nu in Amsterdam, Boxmeer en Ridderkerk. Ook daar begint het nu te lopen. 

Oprichtster en beheerder van de Amsterdamse groep, Jessica, had ook een persoonlijke ervaring die haar inspireerde tot het oprichten van haar groep. In oktober zag zij een oproepje in een andere groep waarin een dame in Limburg vroeg om een aantal basisboodschappen omdat ze niks meer hadden. Ze vroeg om brood, melk, kaas en eieren. 

“Hoe ernstig moet iemand’s situatie zijn, voordat je zo’n berichtje plaatst?”, dacht Jessica. Helaas woonde zij zelf en anderen te ver weg om de dame in kwestie direct te kunnen helpen. Toen plaatste Jessica een oproepje dat mensen die deze mevrouw wilden helpen, haar konden benaderen via een privé berichtje.

Zo zamelde Jessica € 200,- in en konden ze de dame een groot boodschappenpakket toesturen. Sindsdien is Jessica bezig geweest met het zoeken naar manieren om mensen met honger te helpen. Jessica: “Ongeacht hoe je in de situatie beland bent, ik vind dat je in een land waar miljoenen kilo’s aan goed voedsel per jaar wordt weggegooid, geen honger mag hebben.”

Toen Karin haar groep lanceerde, werd Jessica direct lid. En omdat die groep zo goed liep, besloot zij om het in Amsterdam te proberen. Een klein maandje geleden werd dan ook Prakkie eten over – Amsterdam/020 in het leven geroepen. Deze groep begint nu ook goed te lopen. In beide groepen worden ook budgetrecepten en andere tips gedeeld. 

Heb jij ook een prakkie over? Of kun je wel eens een lekker prakkie over gebruiken, meld je dan aan bij de groep uit jouw buurt (zie voor de linkjes hieronder). Je kunt er natuurlijk ook zelf een beginnen. Houd er wel rekening mee dat dit behoorlijk wat tijd kost. Maar je maakt er heel veel mensen blij mee. 

Prakkie eten over 010
Prakkie eten over 075
Prakkie eten over – Amsterdam/020
Prakkie over omgeving van Boxmeer
Gratis prakkies en/of levensmiddelen aangeboden Ridderkerk e.o.

Jessica is overigens ook één van de budgetchefs die hier recepten zal delen met jullie. Haar eerste bijdrage was een Supernelle woknoodleschotel in sweetchilisaus. Yum!

Print Friendly, PDF & Email

16 reacties

 1. M schreef:

  Hallo,

  We hebben een KERSTSTOL EN PAKJE ROOMBOTER voor de liefhebber.Op te halen in Assendelft

 2. van Baaren schreef:

  In Almelo heb je . De eethoek . Op facebook, die gaan koken voor minder bedeelden.
  en de , Ruil voor Hulphoek. Ook op facebook.

 3. herman schreef:

  kijk ook even op onze website
  en deel ons op facebook

 4. Carla schreef:

  Mooi initiatief! Mensen helpen is top maar geld inzamelen wordt door elke ( budgetbeheer, vrijwilligers organisaties die hierbij helpen) instantie afgeraden. Als het tever weg is, doorverwijzen naar mogelijkheden in de buurt zelf.

  • Sandra schreef:

   Beste Carla,

   Ik snap je reactie niet zo goed. Er wordt namelijk nergens in het artikel gerept over geld inzamelen voor mensen die het moeilijk hebben. Er worden alleen boodschappen aangeboden. En als mensen samen geld inzamelen om iemand vervolgens een tas boodschappen te geven, dan is dat nog steeds het aanbieden van boodschappen… 😉

   Groet,
   Sandra

 5. Nathalie Moree schreef:

  Haaaaai jullie hebben mij geïnspireerd en wat denk je… in Rotterdam hadden ze nog geen prakkie.
  Heb ik natuurlijk even aangemaakt! (inmiddels al 500 leden)
  Kun je mij ook promoten?
  Kunnen we misschien weer wat lege magen vullen!

  • Sandra schreef:

   Hi Nathalie,

   Wat leuk om te horen! En wat fijn dat er al zoveel leden zijn. Ik ga de link sowieso even aan het artikel toevoegen en zal op mijn to do lijstje zetten om eens een artikel te schrijven over allerlei leuke share iniatieven en zal jouw groep dan ook zeker meenemen!

   Groetjes en succes met Prakkie over 010.
   Sandra

 6. Björn Reefhuis schreef:

  Hebben jullie nog wat over?Woon on Tilburg.

  • Sandra schreef:

   Beste Björn,

   Voor een prakkie over moet je naar facebook en daar even kijken of er intussen al een Prakkie over Tilburg of Prakkie over 013 is. Hier wordt niets aangeboden helaas.

   Groet en succes,
   Sandra

 7. Anita schreef:

  Hallo Karin,

  Ik zou heel graag een prakkie over in Purmerend willen starten.
  Zou ij mij wat tips kunnen geven

  Alvast bedankt.

  Groetjes Anita

  • Sandra schreef:

   Hoi Anita,

   Dan moet je even contact opnemen met Karin via Prakkie Zaanstreek. Ik heb er slechts een artikel over geschreven. 😉

   Groetjes,
   Sandra

 8. Dennis en Joke schreef:

  Beste mensen wij man en vrouw. zitten al meer dan 9 jaar onder bewind. en we zitten met 37,50 aan leef geld in de week. maar daar moeten we alles van doen kleding. bezoek van ons kind. maar goed goed eten gaat niet al tijd want even met de bus naar ons kind is al 12 euro. weet u iets ? en dan bedoelen we niet een kerk want die denken dat we aan de drugs zitten. en de voedselbank kan of wil niet helpen.

  • Sandra schreef:

   Beste Dennis en Joke,

   Helaas zijn wij een receptenwebsite en kunnen jullie verder waarschijnlijk niet echt aan bruikbare tips helpen. Ik kan je wel wat advies geven:

   – Ik vind 9 jaar onder bewind wel erg lang. Loop eens langs een rechtswinkel om te kijken hoe het precies zit en wat je eventueel aan rechten hebt,
   – Daarnaast vind ik 37,50 voor een tweepersoonshuishouden erg laag. Laat ook dit checken bij een rechtswinkel,
   – Ook over het besluit van de Voedselbank zou je bij de rechtswinkel advies kunnen inwinnen,
   – Ga in gesprek metde bewindvoerder over de kosten van het reizen naar jullie kind. Daar zou een extra potje voor beschikbaar kunnen zijn,
   – Neem eens contact op met het Leger des Heils: zij doen namelijk veel meer dan alleen opvang van daklozen en hulp aan verslaafden. Zij zijn er voor iedereen die het moeilijk heeft in deze samenleving,
   – Zoek op Facebook eens of er een Prakkie over groep bij jullie in de buurt zit en meld je daar aan,
   – Googel eens op andere iniatieven zoals een voedselkast. Hier in de buurt, Amsterdam, hebben wij bijvoorbeeld allerlei iniatieven waar je gratis groenten en/of brood enzo kunt halen, omdat zij dat redden van het vernietigen van die goede producten.

   Ik wens jullie heel veel sterkte,
   Sandra

 9. anja schreef:

  Ik voor1 persoon rauwe andijviestampot met spekjes iver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.