Gestoofde aubergine met kip en rijst

Al eerder vertelde ik dat ik tijdens mijn studiejaren aan de Hogeschool kookles kreeg van een Surinaams vriendinnetje. Jullie kregen van mij al de recepten voor spitskool met kip en rijst, witte bonen met knakworstjes met rijst en bloemkool met satésaus met rijst. Allemaal geleerd van diezelfde vriendin. En dus ook deze gestoofde aubergine met kip en rijst.

Gestoofde aubergine met kip en rijst

Eerlijk is eerlijk, toen ik dit voor het eerst op mijn bord kreeg, toevallig bij die vriendin thuis, dacht ik ‘wat is dit?’ (dat zul jij waarschijnlijk ook denken bij het zien van de foto). Het ziet er namelijk niet al te appetijtelijk uit. Maar toen ik mijn eerste hap nam, deden mijn smaakpapillen een klein dansje. Wat was dat lekker! Dus ik was ook erg blij toen ik leerde hoe ik zelf deze G=gestoofde aubergine met kip en rijst kan maken. En dat doe ik dan ook regelmatig.

Recept Gestoofde aubergine met kip en rijst

Wat heb je nodig?
(4 porties)

– 1 flinke aubergine, geschild en in blokjes van ca 1 cm
– 2 kipfilets, in kleine stukjes
– 1 aardappel, geschild, gewassen en in kleine stukjes
– zwarte peper
– 1 flinke tomaat, of 2 kleintjes, in stukjes
– 1 ui, in stukjes
– 1/2 eetlepel ketjap manis
– 1 eetlepel ketjap asin
– 2 maggiblokjes, per twee verpakt, of 1 normaal bouillonblokje
– 150 ml water
– 1 à 2 teentjes knoflook
– zonnebloemolie
– rijst

Hoe maak je het?

Verhit in een pan met een dikke bodem een scheutje olijfolie. Bak hierin de uit tot deze glazig ziet. Voeg dan de tomaat en de knoflook toe en bak deze kort mee.

Voeg de kip toe en kruid deze met een beetje zout en zwarte peper. Bak de kip tot deze aan alle kanten is dichtgeschroeid. Roer het goed door.

Strooi er nu een halve theelepel zwarte peper over en voeg de ketjap manis en asin toe. Roer goed door. Schenk het water erbij en verkruimel de bouillonblokjes boven de pan. Doe de blokjes aubergine in de pan en roer het wederom goed door.

Breng het aan de kook en laat het gerecht zachtjes pruttelen voor 45 minuten, of tot de aubergine gaar is. Roer het af en toe door en kijk of er nog genoeg vocht in de pan zit. Voeg anders nog een beetje water toe. 

Verhit nu in een koekenpan een flinke laag zonnebloemolie. Als de olie heet is, doe dan voorzichtig de aardappelstukjes in de olie. Bak de stukjes tot ze goudbruin zien. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Kruid ze met een beetje zout. 

Kook 15 minuten voordat de auberginestoof klaar is, de rijst zoals je gewend bent. 

Voeg vlak voor het serveren de aardappelstukjes aan de stoof toe en laat ze even meewarmen. Proef de stoof en kruid eventueel na met zout, peper of eventueel ketjap manis en/of asin. 

Serveer de stoof op de rijst. 

Eet smakelijk!

Tip:
Serveer gebakken banaan bij deze gestoofde aubergine met kip en rijst. Dat is echt superlekker. Haal hiervoor bij de Surinaamse Toko een zwarte bakbanaan. Verwijder de schil en snijd de banaan in de lengte in plakken. Bak deze kort aan beide kanten in zonnebloemolie. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

15 reacties

 1. Anne schreef:

  Ondanks dat ik zelf vegetarisch ben ga ik dit recept wel proberen voor mijn gezin! Of misschien maak ik er wel een vegetarische versie van met tofu!

 2. Kreanimo schreef:

  Jammie!
  Die ga ik opslaan!
  Rijst mag ik wel niet zo vaak eten met het dieet dat ik nu volg….

 3. sophie schreef:

  wederom een lekker recept

 4. Priscilla schreef:

  Dit recept lijkt me niet zo lekker maar dat komt puur doordat ik niet zo van aubergine houd. Ik denk dat ik die zou vervangen voor courgette, dan lijkt ’t me wel lekker.

  • Sandra schreef:

   Hoi Priscilla, ik vraag me eigenlijk af of het met courgette wel lekker is. Maar goed, als je het niet probeert, weet je het sowieso niet. Ik zou het dan wel minder lang op laten staan omdat de courgette anders helemaal kapot gekookt is.

 5. Laat ik nu dus jammer genoeg een grote hekel hebben aan aubergine. Alhoewel dit er wel super lekker uitziet! Hmm misschien toch maar eens testen dan?

  • Sandra schreef:

   Wat zonde, Joandi. Ik kan je wel vertellen, dat het heel anders smaakt dan hoe aubergine normaal smaakt. Maar misschien toch zonde om de gok te nemen?

   • Sandra schreef:

    Trouwens, als je in Amsterdam woont en dan in de buurt van Oost, mag je best een portie komen halen als ik het weer eens maak?

 6. Daphne schreef:

  Ohh, aubergine is echt de enigste groente die ik echt heel naar vind. Al klinkt dit gerecht dan wel weer lekker. Mag ik ook gewoon kip met rijst en gebakken banaan serveren haha? Vooral kip en gebakken banaan!! Yummmm.

 7. Sylvia Vorspaget schreef:

  Dit klinkt echt heerlijk! Om je vingers bij af te likken volgensmij. Ga het zeker een keer proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.