Gebakken rijst met ei en restjes groenten

Dit heb ik echt zoooo vaak gemaakt toen ik nog studeerde en in Amsterdam Zuid-Oost woonde. Ik at meerdere dagen per week rijst en hield daar vaak restjes van over. Ik vind het heerlijk om de rest dan op te bakken samen met gebakken ei. Een beetje ketchup, zout en peper erover en smullen maar. Ik at dat meestal als lunch, maar bij meer maand dan geld, kwam het ook wel eens als avondeten op tafel. Toegegeven, het is niet de meest gezonde maaltijd, maar daar was ik tenslotte student voor. Dan mag dat, toch? Toen ik laatst weer rijst over had en nog een klein bakje mais, bedacht ik me ineens dat ik wel weer eens Gebakken rijst met ei kon maken. Maar nu een gezondere versie.

Gebakken rijst met ei en restjes

Ik had de vorige dag verse Zelfgemaakte tomatensalsa gemaakt, ik had dus nog ongeveer een half blikje mais in de koelkast, 3 eieren, doperwtjes in de vriezer en lenteuitjes. Het recept schrijft zichzelf, vind je niet? Eigenlijk hoef ik het recept niet eens uit te schrijven, denk ik zo. Ik doe het toch maar anders maak ik mezelf straks nog overbodig. Je kunt voor dit recept natuurlijk ook rijst koken. Zorg er dan wel voor dat de rijst helemaal is afgekoeld voordat je verder gaat.

Zien jullie dat ik dit ook weer in een bowl heb gepresenteerd! Ik denk dat ik om ben en vanaf nu gewoon alles uit mijn bowl ga eten. Moet ik alleen nog even uitzoeken hoe ik er tosti’s in prop. 😉

Recept Gebakken rijst met ei en restjes groenten

Wat heb ik gebruikt?
(2 klein porties of 1 grote portie)

 • ca 3 volle eetlepels gekookte rijst
 • 3 eieren
 • 1/2 blikje mais
 • 3 eetlepels doperwten, uit de diepvries
 • 1/2 lenteui, ringetjes van het groene gedeelte
 • snufje gemberpoeder
 • snufje knoflookpoeder
 • zout en witte peper, naar smaak
 • klontje boter
 • 2 volle eetlepels salsa

Hoe heb ik het gemaakt?

Smelt de boter in een flinke koekenpan. Als de boter heet is, breek dan de drie eieren boven de pan. Laat het ei een klein beetje stollen en roer er dan doorheen. Laat het weer een beetje stollen en roer er weer doorheen. De bedoeling is dat je stukjes ei krijgt, maar dan niet van die kleine stukjes. Je wilt het ei wel echt nog kunnen proeven. Kruid het ei met een beetje zout en (witte) peper.

Voeg de rijst toe aan het ei voordat deze gaar is, anders wordt deze te gaar. Roer goed door en bak dit een ca 2 à 3 minuutjes tot de rijst lekker opgebakken is. Kruid alvast met een snufje knoflookpoeder en een snufje gemberpoeder. 

Doe nu de mais en de doperwtjes bij het rijst-eimengsel. Dit hoef je eigenlijk alleen maar mee te bakken tot de korrels en erwtjes warm zijn. Proef het geheel en kruid eventueel na met zout en peper naar smaak. Als je dat lekker vindt, kun je natuurlijk altijd ook nog gember- en knoflookpoeder toevoegen. 

Serveer de gebakken rijst met ei met de salsa en lenteui. 

Eet smakelijk!

Tips:
– Als je dat lekker vindt, kun jenatuurlijk ook nog chilisaus of srirache door de rijst roeren.
– Je kunt hier natuurlijk ook andere restjes groenten aan toevoegen, zoals bijvoorbeeld paprika, champignons, courgette en broccoli. Houd wel rekening met de bereidingstijd van de groenten. Of kook de hardere groentes eerst even heel kort voor. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

34 reacties

 1. Cassandra schreef:

  Klinkt erg lekker om uit te proberen, helemaal met dit warme weer

 2. Marion schreef:

  Lekker makkelijk te maken van restjes die je nog in huis hebt. Zeker als je niet zoveel zin hebt om lang in de keuken te staan.

 3. Kirsten schreef:

  Wat slim, ik heb er eigenlijk nooit aan gedacht om restjes rijst op te bakken. Wij gooien het eigenlijk altijd weg….Zonde! Ik ga het ook eens proberen, ziet er ook echt lekker uit!

  • Sandra schreef:

   O Kirsten, wat zonde! Ik kook eigenlijk altijd extra rijst en vries wat overblijft in een zakje in. Als ik dan 5 of 6 van die zakjes heb, kan ik een enorme pan nasi maken. Zo handig!

 4. Marijke schreef:

  Lekker makkelijk ook voor warm weer. En zo lusten de kinderen het ook, denk ik.
  Goed idee voor als we weer eens rijst over hebben.

  • Sandra schreef:

   Supermakkelijk. Je bent echt zo klaar. En je kunt er mee variëren zoals je wilt. Ik denk dat de kinderen dit ook lusten. Het zijn geen uitgesproken smaken. Gewoon lekker. 🙂

 5. Nicole Orriëns schreef:

  Het ziet er lekker uit! Handig dat je rijst zo makkelijk kunt opbakken!

 6. Madelon schreef:

  Dit is echt een recept voor mijn man. Die is dol op rijstgerecht. Ik wat minder maar hij is er gek op. Ga dit eens maken

 7. Jamey schreef:

  Oeh dat ziet er echt heerlijk uit. En dat met restjes!

 8. Sanne schreef:

  Klinkt echt goed, en vooral dat het gezonder is. Plus de restjes zijn dan ook weer eens weg. 🙂

 9. Maryke schreef:

  Gebakken rijst doet me denken aan Thais eten. Heerlijk, vooral met gember ei en/of koreander, jammie!

  • Sandra schreef:

   Ja, hier zat dan geen koriander in, maar dat had natuurlijk prima gekund. Hoewel het natuurlijk wel weer in de salsa zat. 😉

 10. dit is niet helemaal mijn gerecht, om dit te maken met je restjes is wel ideaal maar ik zou in plaats van rijst kiezen voor een koude pasta of noedels

  • Sandra schreef:

   Dat zou op zich ook kunnen. Ik denk alleen dat ik het niet met pasta zou maken, maar dat komt omdat ik restjes pasta niet zo lekker vind. Dan zou ik eerder noedels gebruiken.

 11. Astrid schreef:

  Oh dat is een lekker idee… Want wij houden vaak rijst over, maar dat wordt nooit op gegeten en dan toch maar weggegooid.

  • Sandra schreef:

   Dat is zo zonde, Astrid. Ook al heb je maar een klein beetje over, dan kun je het bijvoorbeeld invriezen in een zakje en als je genoeg hebt voor bijvoorbeeld nasi al die porties ontdooien en gebruiken. Het voordeel is dat je dan de perfecte droge rijst hebt die je nodig hebt om het te bakken. Dan hoef je niet eerst rijst te koken en het dan weer te laten afkoelen. 😉

 12. Jolien schreef:

  Lijkt me een ideaal gerechtje voor dit warme weer! Ik hou van rijst en ei !

  • Sandra schreef:

   Me too! En zo klaar dus heel fijn met dit warme weer. En ik denk dat je dit ook prima koud kunt eten. Nog wat rode paprika en stukjes komkommer erdoor en je hebt een lekkere rijstsalade. 🙂

 13. Nicole Orriëns schreef:

  Wij eten op zondag vaak rijst met gebakken ei. Dat hebben mijn man en oudste dochter een keer in Londen gegeten. Ze vonden het zo lekker dat mijn man het nu vaak kookt. Met jouw groentes er bij is het wel veel gezonder natuurlijk.

  • Sandra schreef:

   Stiekem vind ik een alleen gebakken rijst met ei ook heel lekker hoor. Maar ik vond dat nu net weer niet een recept om te plaatsen. haha… 😉

 14. Judith schreef:

  Top idee weer! Ik doe ook altijd de restjes opwarmen, en dan rijst met ei er door heen samen opbakken. Simpel en snel

 15. Amanda schreef:

  Ik gooi te vaak eten weg dat over is. ZONDE eigenlijk! Je hebt me weer op een idee gebracht, dankjewel voor de inspiratie! 🙂

  • Sandra schreef:

   Heel zonde! En graag gedaan natuurlijk! Ik hoop dat je minder hoeft weg te gooien. Er zijn zoveel dingen die je met restjes kunt maken. 😉

 16. Tania schreef:

  Dit klinkt zo gemakkelijk. Moet ik ook eens uitproberen als ik rijst over heb

 17. Bianca Schrijft schreef:

  Als ik al rijst eet, dan is het platgekookt en verder saai. Dit klinkt wel heel lekker en het is ook goed tegen de verspillinscultuur waarin we nu leven. Zelf maak ik me daar zeker ook schuldig aan.

 18. Maryke schreef:

  Ziet er lekker uit én gemakkelijk! Fijn voor een avondje haast.

 19. Ellen schreef:

  Wat lekker !! Dit recept ga ik lekker door mijn vriend laten klaarmaken; kan ik er extra van genieten 😉

 20. Reinhard schreef:

  Dat is best een smakelijk recept met rijst. Je blog doet me denken aan mijn eigen studententijd. Ik had zowel met restjes rijst als met pasta een aantal van die crisisgerechten. Dat was heel handig voor wanneer de maand weer eens wat langer was dan het geld. Ik denk dat ik er eens een blog gericht op studenten over ga schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.