Gebakken rijst met Chinese kool

Gebakken rijst met Chinese kool
1 vote

Laatst kocht ik dus een kleinverpakking champignonmix om Eenpersoons risotto met champignons en rode ui te maken. Omdat de aanbieding 2 zakjes voor € 2,- was, moest daar nog een zakje bij. Dat werd een zakje Chinese kool van 200 gram. Ik vind Chinese kool superlekker, maar eet het weinig omdat je dan meteen zo’n enorm ding moet kopen. Dus dit was de uitgelezen kans om eens iets met deze kool te maken. Het werd Gebakken rijst met Chinese kool.

Gebakken rijst met een speklapje en Chinese kool

Gebakken rijst is natuurlijk nasi goreng. Net zo goed als dat nasi goreng gebakken rijst betekent. Dit is dus eigenlijk een nasi-recept, maar omdat er van een nasi vaak wordt verwacht, heb ik dit daarom gebakken rijst genoemd. Ik heb er nog champignons aan toegevoegd omdat ik dat lekker vind.  En stiekem vind ik stukjes speklap ook altijd erg lekker in een nasi.

Recept Gebakken rijst met Chinese kool

Wat heb je nodig?
(1 flinke portie)

– ca 200 gram gekookte rijst *
– 200 gram Chinese kool, in reepjes
– 150 gram champignons, in plakjes
– 1 speklapje, in stukjes
– 1 teentje knoflook, fijngehakt of door de knoflookpers
– 1 ei
– 1 eetlepel ketjap asin
– 1 theelepel oestersaus
– gemberpoeder
– boter
– zout en peper, naar smaak

Hoe maak je het?

Kluts het ei samen met wat zout en bak het ei in een klein beetje boter en blijf roeren zodat je stukjes krijgt. Zet dit apart. 

Bak de stukjes speklap in een klein beetje boter op medium vuur. . Bak ze voor ongeveer 5 minuutjes. Voeg dan de champignons en de knoflook toe en bak ze een paar minuten mee. 

Bak nu heel kort de Chinese kool mee. Het lekkerste is het als deze knapperig blijft. ketjap, oestersaus en gemberpoeder toe. Roer dit goed door en bak kort mee. 

Voeg nu de gekookte rijst toe en bak dit op al roerende op hoger vuur tot de rijst lekker aangebakken en warm is. Proef de nasi en kruid eventueel met zout en peper naar smaak. Je kunt natuurlijk ook extra ketjap of oestersaus toevoegen. 

Serveer eventueel met komkommers op zuur of stukjes augurk en/of kroepoek. 

Eet smakelijk!

* Ik gebruikte een restje gekookte rijst omdat ik dit over had, maar ook omdat nasi/gebakken rijst lekkerder wordt met een dag oude rijst. Je kunt het natuurlijk ook speciaal voor koken. Doe dit dan de avond van tevoren of ’s ochtends. Je hebt dan ca 100 gram ongekookte rijst nodig. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.