Gebakken aardappelpartjes met knoflook en kruiden

Gebakken aardappelpartjes met knoflook en kruiden
2 votes

Soms ben ik zo verschrikkelijk besluiteloos als het aankomt op een maaltijd koken. Ideeën heb ik zat, vaak ook nog ingrediënten zat door een voorraadkast die vaak flink gevuld is. Maar dan toch. Nergens zin. Te lui om te koken. Of gewoon zo lang bezig met besluiteloos zijn dat de klok steeds dichter naar bedtijd toe kruipt. Vaak eindigt dat in een tosti of een broodje ei of iets anders onnodigs. Gisteren had ik weer zo’n bui, maar gaf mezelf op tijd een schop onder mijn kont en besloot iets met de laatste (flinke) aardappel die ik nog had, te maken. Gebakken aardappelpartjes dus.

gebakken aardappelpartjes

Eigenlijk maak ik meestal gebakken aardappels omdat ik daar echt mijn vingers bij opeet. Maar dan moet ik die aardappel eerst koken, iets laten afkoelen en dan nog bakken. Het is een klusje van niets, maar op dit soort avonden is de klok mijn vriend niet. Toen herinnerde ik me het Aardappelpannetje met gehakt en courgette wat ik laatst maakte. Die aardappelpartjes waren heerlijk! En, niet geheel onbelangrijk, hoefden niet eerst voorgekookt te worden. En toen dacht ik aan de knoflookaardappeltjes die je in een ovenschaaltje bij de Lidl kunt kopen en dacht: die kan ik natuurlijk gewoon zelf maken! Met mijn ‘oude’ aardappel.

Zo gezegd, zo gedaan. Terwijl de aardappelpartjes rustig aan het bakken waren, ging ik even op zoek naar wat ik erbij kon eten. Yay, ik had nog gehaktballetjes in satésaus en een klein potje doperwtjes met worteltjes. Dat leek mij een prima plan. Die hoefde ik beide alleen nog maar op te warmen en leken mij perfect passen bij mijn gebakken aardappelpartjes. Dat was ook zo.

Recept Gebakken aardappelpartjes met knoflook en kruiden

Wat heb je nodig?
(1 portie)

  • 1 flinke aardappel, of 2 medium aardappels
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt of door de knoflookpers
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • zout en peper, naar smaak
  • klein klontje boter
  • scheutje olijfolie

Hoe maak je het?

Schil de aardappel en was deze. Snijd de aardappel vervolgens door de smalste kant over de lengte door midden. Leg de ene helft vervolgens op de platte kant en snijd er partjes van door bij de laagste kant te beginnen en het mes schuin te houden terwijl je een partje snijdt. Kantel het mes en snijd het volgende partje. Doe dit met de hele helft en vervolgens ook bij de andere helft.

Smelt in een niet al te grote koeken- of hapjespan met dikke bodem het klontje boter en voeg hier een scheut olijfolie aan toe. Als de boter uitgebruist is, voeg je de aardappelpartjes toe en bakt ze even kort aan. Voeg nu de knoflook toe en kruid met een beetje zout en peper. Roer goed door. Zet nu het gas lager. De partjes moeten blijven bakken, maar heel zachtjes. Doe een deksel op de pan en laat de partjes voor ca 10 minuutjes bakken. Vergeet ze niet af en toe door te roeren.

Haal na 10 minuutjes de deksel van de pan en zet het vuur iets hoger. Voeg nu de oregano toe en bak de partjes voor nog 5 à 10 minuten tot de partjes mooi bruin en lekker knapperig zijn. Proef er gerust eentje. Dan weet je gelijk of je nog zout en peper moet toevoegen.

Serveer eventueel met Indische balletjes met satésaus, mayonaise en doperwtjes en worteltjes. 

Eet smakelijk!

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

74 reacties

  1. Judith schreef:

    Zo lekker, maak ik zelf ook regelmatig voor de kinderen

  2. Merel schreef:

    Ziet er heerlijk uit. Bij mij lukt het bakken vaak niet zoals ik wil, blijft te aardappelig naar mijn zin. Ga het eens op jouw manier proberen!

    • Sandra schreef:

      Ik denk dat je deze misschien ook te aardappelig vindt, Merel. Ik vind dat namelijk het lekkerste. Knapperig van buiten, maar zachte aardappel van binnen. Misschien als je kleinere partjes snijdt, maar dan verandert ook de baktijd.

  3. Cassandra schreef:

    Ik maak dit regelmatig, super lekker!

  4. Vlijtig Liesje schreef:

    Dit lijkt me ook weer heel erg lekker! Ze zien er ook zo mooi uit. Bij mij wordt het veel meer rommelig helaas.

    • Sandra schreef:

      Het scheelt als je vastkokende aardappels gebruikt. En als je grotere partjes hebt, kun je ze makkelijk draaien. Als je gaat roeren, gaan ze breken. Niet dat dat niet lekker is, hoor Haha…

  5. cindy schreef:

    Mmmm deze ga ik vanavond klaarmaken. Ik had kippenboutjes klaar liggen maar wist niet goed wat erbij! Afdrukken maar!

  6. Michelle Dutoit schreef:

    Aardappelen maken mij altijd blij! Gebakken, gekookt, gestoomd … maakt niet uit. Ik zou er mij volledig mee kunnen volproppen. Leuk recept, zal ik zeker eens proberen!

    • Sandra schreef:

      Ha! Ben ik niet de enige. Ik ben ook gek op aardappels. Er werden vroeger voor mij extra aardappels gekookt, omdat ik na het eten altijd nog aardappels wilde snoepen. Zelfs als ik ergens op visite ging, wisten ze ervan… Hahaha… Zit ook in mijn familie, maar die prakken ze dan met jus. Ik ben niet gek op jus, dus ik eet ze liever zo, uit het vuistje. 🙂

  7. Liset schreef:

    Het is altijd lekker om gebakken aardappeltjes te maken. Ik kruid ze ook vaak graag met wat zeezout en paprikapoeder. Jouw recept klinkt ook goed!

  8. Astrid schreef:

    Oooh die ziet er heerlijk uit! Wij houden hier ook echt van gebakken aardappeltjes…. Een soort veredelde versie van patat :p

    • Sandra schreef:

      Dank je wel, Astrid! Leuk dat er meer mensen gek zijn op gebakken aardappels. Ik kan echt een hele pan leegeten. Daarom maak ik ook altijd maar precies genoeg voor mezelf. Anders blijf ik ervan snoepen. 😉

  9. Xenia schreef:

    Wat lekker lijkt me dit! Eigenlijk nog niet gemaakt, maar ik ga het zeker proberen

  10. Maaike schreef:

    Mmm, lekker! Ik ga het ook weer eens maken!

  11. elke schreef:

    Oooh, dit receptje had ik net nodig! Ziet er overheerlijk uit. Ik weet al wat ik deze avond ga uitproberen! Dankjewel 😉

  12. Krystle schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Als ik gebakken aardappels maak gooi ik er meestal kipkruiden op.

    • Sandra schreef:

      Oe, dat klinkt ook goed, Krystle! Die heb ik eigenlijk nooit in huis. Maar kan ik natuurlijk wel zelf maken. 🙂

  13. Kreanimo schreef:

    Ik moet vaak aardappelen eten van de diëtiste, dus dit is een ideaal receptjes voor mij!
    Dankjewel voor het idee!

  14. Peggy schreef:

    Ze zien er heerlijk uit! Ik hou van gebakken aardappeltjes,. Ik eet nooit gewone aardappels. Gebakken zijn ze zooooveel lekkerder haha!

    • Sandra schreef:

      Dank je wel, Peggy! Gebakken zijn ze inderdaad veeeel lekkerder. Ook al houd ik ook van een gekookt aardappeltje. Zeker als er nieuwe aardappels zijn. Yum-mie. 🙂

  15. net even wat anders dan ‘gewone’ aardappelen en lekker en makkelijk!

    • Sandra schreef:

      Precies, Mieke. Ook al ben ik ook gek op gekookte aardappeleter. Gek op aardappels en kaas, waar zou ik toch vandaan komen. 😉

  16. Marieke schreef:

    Dit klinkt lekker en ook gemakkelijk! Ik ben dol op dit soort tips!

    • Sandra schreef:

      Koken hoeft ook helemaal niet moeilijk te zijn. 😉 Ik heb ook wel eens een klontje kruidenboter bij de gewone boter in de pan gedaan die dan nog over was van gourmet of een bbq ofzo. Ook erg lekker. Je kunt er alleen niet zo in bakken omdat het dan verbrandt. 😉

  17. Madelon schreef:

    Heerlijk Sandra, ik maak het ook regelmatig. De kinderen zijn er hier dol op. En ik zelf ook wel eigenlijk haha

  18. Annemarel schreef:

    Klinkt goed voor, inderdaad, de futloze dagen. Zou nooit hebben bedacht om hem niet voor de koken. Denk dat je hem zo ook steviger houdt?!?!

  19. Mamazijn schreef:

    Goed idee! Ik denk dat ze hier in huis de aardappeltjes heerlijk vinden.

  20. Chantal schreef:

    Ik ben gek op aardappelpartjes. Nog nooit zelf gemaakt, misschien toch maar een proberen. Bedankt voor het recept.

  21. sabine schreef:

    Knoflook is altijd goed bij mij. Ik ga deze dan wel maken voor 2 personen!

  22. Dewi schreef:

    Heerlijk! Wij eten regelmatig aardappeltjes uit de oven. Met knoflook, rozemarijn. Kids vinden dit ook lekker. Ik ga het een keer op deze wijze proberen denk dat ze gebakken nog lekkerder vinden

  23. Bianca Schrijft schreef:

    Ik krijg hier gewoon trek van, ik zit me te bedenken hoe dit zal zijn met zoete aardappels.

  24. Melissa schreef:

    Oh dit ziet er heerlijk uit… love gebakken aardappelen, en al helemaal knoflook. Dit gaan we natuurlijk eens uitproberen… Recept heb ik opgeslagen… dus komt helemaal goed. Dat wordt zeker smullen

  25. Astrid schreef:

    Ik ben ook echt dol op gebakken aardappels! Lijkt me heel lekker met knoflook erbij, hmm!

  26. Marsha schreef:

    Dat ziet er echt heerlijk uit! Ik at dit heel veel toen ik nog thuis woonde.

  27. Chantal Janssen schreef:

    Hmmm klinkt super lekker!!! Yum! ff onthouden als variant op mn standaard borrelhapjes, chips & chocolade.

  28. Fleur schreef:

    Ik ben niet zo’n aardappeleter, maar ik denk dat ik dit wel lekker vind

  29. Hellen schreef:

    Oeehh ziet er lekker uit. Als aardappelfan, ga ik zeker een poging wagen!

  30. Willem Meester schreef:

    Jammie, altijd goed, dit gerecht!

  31. Cassandra schreef:

    Oehhh weer zo’n lekker receptje! Deze ga ik binnenkort even namaken

  32. Karen schreef:

    Met aardappelen kan je nooit iets fout doen bij mij!

  33. Verena schreef:

    Die aardappeltjes lijken me heerlijk. Ik eet regelmatig gebakken aardappeltjes, maar met knoflook lijkt me echt heerlijk

    • Sandra schreef:

      Knoflook is altijd en overal lekker in. Nou ja, misschien niet in zoetigheid. Ook al schijnt knoflookijs heel lekker te zijn.

  34. Claudia schreef:

    Wat heerlijk gebakken aardappeltjes. Mijn moeder maakte vroeger als er aardappelen over waren van de dag ervoor, gebakken aardappelen met uit. Dat was ook altijd zooooo lekker!!

  35. Marguerita schreef:

    Ziet er lekker uit! Ik kook ze inderdaad meestal in partjes en daarna doe ik ze met olijfolie en paprika kruiden in de oven, dan zijn ze minder vet dan als je ze bakt.

    • Sandra schreef:

      Dat kan inderdaad ook, maar ik vind soms juist de botersmaak iets toevoegen. En vetloos eten is ook niet gezond. Je hebt het toch nog nodig. 😉

  36. Girls-Things schreef:

    Oeh, klinkt heel lekker!
    Een lekkere variant voor gebakken aardappeltjes.

  37. Eline schreef:

    Dat besluiteloos zijn komt zo bekend voor… Met gebakken aardappeltjes (en knoflook!) zit je echter altijd goed!! Variëren kan dan nog door ze ofwel te bakken in de pak ofwel in de oven, toch? 😉

  38. Wendy schreef:

    ik kijk ook altijd op tegen dat schillen, koken, afkoelen en bakken. Nooit aan gedacht om ze gewoon wat langer in de pan te laten. Ga ik vanavond meteen proberen.

  39. Joanna schreef:

    Weer zo een heerlijk resept. Ik heb al veel van je resepten opgeslagen en ga ze allemaal een keertje proberen.

  40. Beau Bewust schreef:

    Oooh die ziet er heerlijk uit! Ik ben dol op gebakken aardappeltjes! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.