Falafel (vegetarisch)

Falafel (vegetarisch)
3 votes

Je kent ze wel, die kleine knapperige balletjes op basis van kikkererwten en vaak hét voedsel tijdens een avondje stappen of op een festival. Lekkere vette hap, zul je denken, maar niets is minder waar. Falafel is eigenlijk heel erg gezond.

falafel

Zijn die balletjes uit de winkel dan net zo lekker als bij de falafel-tent? Nee. En daarom moet je ze ook zelf maken. Heel goedkoop en makkelijk, je kunt het alleen niet last-minute maken. Tenminste niet de eerste keer.

Recept Falafel

Wat heb je nodig?

– 350 gram gedroogde kikkererwten, gewassen en een nacht geweekt
– 1 theelepel komijnpoeder
– 1 theelepel zout
– 1/2 theelepel bakpoeder
– 1/2 theelepel chilipoeder
– 1 klein uitje, gesnipperd
– 2 teentjes knoflook, fijngesneden
– 2 eetlepels verse munt, fijngesneden
– 4 takjes koriander
– 4 takjes peterselie
– peper

Hoe maak je het?

Giet de kikkererwten af, was ze, en laat ze goed uitlekken.

Doe alle ingrediënten in een schaal en pureer ze met een staafmixer tot een heel fijne pasta. Dit kun je ook in een keukenmachine doen, als je die hebt. 

Neem vervolgens een eetlepel van het deeg tussen je handen en rol er een balletje van ter grootte van een walnoot. In totaal zou je er circa 30 balletjes van moeten kunnen draaien. 

Verhit in een frituurpan de olie tot 180 graden, laat de balletjes er voorzichtig inglijden en bak ze in 2 tot 3 minuten goudbruin.  Je kunt de balletjes ook bakken in een wok of hapjespan met een laag zonnebloemolie.

Smakelijk eten!

Eet de falafel in een pitabroodje met saus naar keuze en sla en avocado, of eet het bij een couscoussalade met eigengemaakte knoflooksaus. 

Balletjes die je niet bakt omdat je er teveel hebt, kun je ongebakken invriezen voor een volgende keer. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

14 reacties

  1. Fleur schreef:

    Ik heb laatst ook zelf falafel gemaakt en de meiden vonden het gelukkig ook erg lekker. Voor herhaling vatbaar dus

  2. Sanne schreef:

    oh wat handig dat je ze ongebakken kan invriezen. Het ziet er super lekker uit en nog eens gezond. Helemaal mijn ding.

  3. Tania schreef:

    Ik denk niet dat ik dit ooit al gegeten heb maar het klinkt wel lekker. Zou het wel graag eens proeven

    • Sandra schreef:

      Het is ook heel lekker, Tania. Ik zou het anders eens proberen op een festival of gewoon bij een falafelshop. 🙂
      Anders heb je straks een berg falafal en als je het niet lekker vindt, dan zou dat zonde zijn.

  4. Amanda schreef:

    O ja, dit heb ik weleens eerder gegeten en weet ik ook hoe ik het op de lekkerste manier kan maken, dankjewel!

  5. esther schreef:

    Oh ik houd hiervan! Dol op falafel en kikkerwten 🙂 Gezond en heel smaakvol.

  6. Lonneke schreef:

    Ik ben wel erg benieuwd naar dit recept, het ziet er heerlijk uit!

    • Sandra schreef:

      Dat is het ook, Lonneke. En helemaal niet moeilijk. Ik vind het zelf elke keer weer leuk om te zien hoe die kikkererwten openbarsten en er een deegachtige substantie tevoorschijn komt. Het is bijna magisch. 🙂

  7. Verena schreef:

    Ik ben hier heel benieuwd naar! Ziet er in ieder geval lekker uit

    • Sandra schreef:

      Ze zijn ook echt heel lekker. En het lijkt veel moeilijker om te maken, dan het is. Het lastigste is dat je de avond van tevoren moet weten dat je dit gaat maken ivm de weektijd van de kikkererwten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.