Enchiladas à la Sandra

Enchiladas à la Sandra
11 vote[s]

Soms verzin je ter plekke iets om te maken, omdat je er gewoon trek in hebt. Ik liep door de supermarkt en zag een pakje h.o.h.-gehakt die in de aanbieding was bij de Appie en een 35% sticker had. Dat wordt dus heel goedkoop. Ineens kreeg ik trek in iets Mexicaans-achtigs. De Mexicaanse wokgroenten waren ook in de aanbieding, maar zelfs met korting vond ik die eigenlijk te duur. Toen herinnerde ik me dat ze ook Mexicaanse groenten in de diepvries hebben. En die zijn veel goedkoper.

Enchiladas

Thuis had ik nog een prei en tortilla’s, dus het zou een eigen versie van burrito’s of enchiladas worden. Aangezien ik gek ben op gesmolten kaas, koos ik voor de laatste.

Wat heb ik gebruikt?
(4 personen)

– 300 gram h.o.h.-gehakt, (je kunt ook rundergehakt gebruiken)
– 1 prei, in ringen
– 300 gram Mexicaanse groenten, uit de diepvries
– 1/2 eetlepel komijnpoeder
– 1/2 eetlepel gemalen koriander
– 1/2 eetlepel gedroogde koriander
– snufje chilipoeder
– 4 tortilla’s
– 200 gram geraspte kaas (ik houd van veel kaas)

Voor de enchiladasaus:

– 1 pakje gezeefde tomaten (500ml)
– 1/2 theelepel komijnpoeder
– 1/4 theelepel chilipoeder
– 50 ml zonnebloemolie
– 2 eetlepels bloem
– 200 ml water
– 1 teentje knoflook, fijngegehakt of door de knoflookpers
– scheutje Worcestershiresaus
– zout en peper

Hoe heb ik het gemaakt?

Bak het gehakt rul en kruid het met lekker veel zwarte peper. Strooi de komijnpoeder, korianderpoeder en chili over het gehakt en bak even mee. Voeg dan de prei en de Mexicaanse groenten toe en bak deze ca. 5 minuutjes mee. Proef het en voeg eventueel extra zwarte peper en zout toe.

Maak intussen de enchiladasaus. Verwarm hiervoor de olie in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer dit goed met een garde. Laat dit al roerende 5 minuutjes garen. Voeg dan de gezeefde tomaten in gedeeltes toe, terwijl je blijft roeren. Schenk er de helft van de water bij en roer goed door. Voeg de kruiden toe. Meng dit goed. Schenk de rest van het water erbij totdat de saus de gewenste dikte heeft. Het hoeft er dus niet allemaal bij. Proef de saus en kruid met zout en peper naar smaak. 

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Verwarm de tortilla’s volgens de aanwijzing op de verpakking.

Schenk een gedeelte van de saus in een ovenschaal waar 4 enchiladas in passen en zorg dat de bodem van de schaal bedekt is met de saus. Doe de rest van de saus in een ruime schaal.

Om de enchiladas te vullen, doop je een tortilla eerst in de saus (dit wordt de binnenkant van de enchilada) en leg hem daarna met de niet gedoopte kant in de schaal. Leg 1/4 van het gehakt/groentenmengsel op de tortilla gevolgd door een beetje geraspte kaas (let op dat je ze niet teveel vult, ze moeten nog dicht kunnen). Vouw de tortilla dicht, de zijkanten blijven open, en draai hem om zodat hij met de naad naar beneden ligt. Doe dit met alle tortilla’s.

Schenk de rest van de saus over de tortilla’s en strooi daarover de overgebleven geraspte kaas.

Zet de schaal nu in de oven en bak deze ca 15 minuten tot de kaas gesmolten is. Haal de schaal uit de oven en laat ca 10 minuten afkoelen. Hierdoor schept het makkelijker op en is het eten niet te heet. 

Enchiladas uit de oven

Dit zijn twee enchiladas

 

Serveer met een salade van bijvoorbeeld tomaat, komkommer en avocado. 

Eet smakelijk! (Ik heb er in ieder geval van gesmuld)

Tip: Voeg voor een wat pittigere saus meer chilipoeder aan de saus toe. Je kunt ook een paar druppels tabasco toevoegen. 

Tip: Voor een uitgebreidere maaltijd kun je de enchilada ook serveren met zelfgemaakte guacemole, zure room en/of een tomatensalsa.

Tip: Je kunt oneindig variëren met het vulsel. Maak een vegetarische versie met enkel groenten en voeg daar kidneybonen aan toe. Of gebruik stukjes groenten die je over hebt. 

 

Kosten week 29-2014:

– h.0.h.-gehakt, in de aanbieding + 35% —   0,81
– tortilla’s, pak van 6 —  1,00
– groenten —   0,63
– prei, (had ik nog in huis)  —   0,29
– gezeefde tomaten —   0,39
– geraspte kaas, pikante versie —  1,69

Totaal                                                          € 4,81

De tomaten, komkommer en de avocado had ik nog in huis. Allemaal in de aanbieding gekocht.
10 tomaten voor 1,69, 1 komkommer voor 0,30 en de avocado’s waren op de markt 3 voor 1 euro.

Alle kruiden had ik verder op voorraad.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

19 reacties

  1. Saskia schreef:

    Ik wil het recept printen over de enchilida’s a la Sandra maar dat lukt helaas niet, kunt u mij helpen?

  2. Sandra schreef:

    Hi Saskia,
    Lukt het niet via de print button die onder het bericht staat? Bij mij lukt dat namelijk wel… Wil je me laten weten, wat jij krijgt als je op die button klikt?
    Groetjes,
    Sandra

  3. Chantal schreef:

    Dit ziet er echt heerlijk uit, ik houd toch al erg van Mexicaanse gerechten. Deze ga ik zeker opslaan.

  4. kim schreef:

    Te lekker ziet dit eruit!! Aangezien ik nu verantwoord eet kan dit de te lekkerder zijn met een cheatday!!

    • Sandra schreef:

      Thanks Kim! Je kunt hem natuurlijk ook light maken door de kaas weg te laten uit de vulling, en het gehakt te vervangen voor bonen en de kaas bovenop te minimaliseren. Je kunt de kaas boven op ook weglaten, maar het is wel echt lekker. Of je maakt kleinere versies met de kleinere tortillas en je eet er een grote groene salade bij. 😉

    • Sandra schreef:

      Of gewoon op cheatday! haha

  5. Priscilla schreef:

    Dit recept klinkt lekker hoor. Ik ben gek op mexicaans eten en maak ook geregeld zelf een receptje met dingen die ik nog in huis heb. Vaak wordt dat iets vergelijkbaars.

    Oh, en even een tip voor Saskia. Je kunt ook de toets Ctrl en de toets P tegelijk indrukken, dan kun je de pagina afdrukken.

  6. MamaPlaneet schreef:

    Dit ziet er overheerlijk uit.

  7. Kevin schreef:

    WoW wat lijkt mij dit een heerlijk recept! Ik dacht eerst dat t zalm was Haha maar gehakt vind ik heerlijk.. ga het recept opslaan 😉

    • Sandra schreef:

      Hoi Kevin,
      Ik keek nog eens naar de foto en het lijkt inderdaad op zalm. Haha… Hoor graag van je hoe je het vond!
      Grtjs,
      Sandra

  8. Oh my, dit klinkt (en ziet er ook) echt super lekker! Ik maak ook wel eens enchiladas, maar na het lezen van dit recept, ga ik het zeker snel weer een keertje maken 🙂

  9. Laura schreef:

    ah fijn he die koopjes! Dit ziet er heerlijk uit!

  10. Wauw wat ziet dit er lekker uit! Ik krijg er weer helemaal honger van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.