Curry met linzen en tomaten voor 1 persoon

Wat moet ik nu weer eten? Ken je dat? Ik heb dat gek genoeg als ik allerlei  ingrediënten voor geplande maaltijden in huis heb. Soort van keuzestress lijkt het wel. Haha. Ik kan soms echt zo besluiteloos zijn en die besluiteloosheid komt dan altijd rond 5 uur ’s middags opzetten. Dit was een gerechtje dat ik maakte terwijl ik eigenlijk iets met pasta, zalm uit blik, raapstelen en tomaat zou maken. Gelukkig heb ik dan weer wel de tomaten gebruikt voor deze Curry met linzen en tomaten.

curry met linzen en tomaten

Het is overigens niet eens zo dat ik geen trek in die pasta had, maar ik vond het teveel werk. En zelfs dat is het niet. Het is niet veel werk, maar dat vond ik. Dus wat ga ik dan wel eten. Een boterham met kaas? Een gebakken ei? Ik baal van mezelf en besluit dat het toch echt iets beters moet zijn. Maar wel makkelijk.

Na een blik in mijn kastjes besloot ik dat het een linzencurry ging worden. Ik heb namelijk altijd wel van die kleine blikjes linzen in huis. Superhandig, want je kunt er altijd iets voedzaams en lekkers mee maken voor 1 persoon. Ergens heb ik ooit gelezen dat linzen in combinatie met gekaramelliseerde uien en rijst erg lekker is. En simpel. Ik had dus linzen en uien en al gekookte rijst. Ik had ook nog tomaten en een potje Indiaase milde curry. Zo ontstond het idee voor deze Curry met linzen en tomaten. En lekker dat het was! Yay voor luiheid! Haha…

Recept Curry met linzen en tomaten voor 1 persoon

Wat heb je nodig?
(1 flinke portie)

 • 1 ui, in halve ringen
 • 2 tomaten, in stukjes
 • 1 klein blikje linzen (let op: niet laten uitlekken!*)
 • 1 eetlepel Indiase milde curry, bijvoorbeeld van Patak’s
 • ca 1 eetlepel gedroogde koriander
 • 1 half zakje santen / kokoscrème, bijvoorbeeld van Go-Tan
 • heet water
 • zout en peper naar smaak
 • klein klontje boter

Hoe maak je het?

Zet een koekenpan met een dikke bodem of een kleine hapjespan op het vuur met een klontje boter en laat deze smelten. Karamelliseer hierin de uien. Dit betekent dat je ze op laag vuur heel zachtjes laat bakken tot ze bruin en zacht zijn. Let dus op dat ze niet verbranden. Dit duurt 10 tot 15 minuutjes.

Voeg nu de linzen toe en roer goed door. Kruid met een klein beetje zout en peper.

Vul nu het blikje voor de helft met heet water en roer dit samen met de curry en de kokoscrème door de linzen en uien. Laat dit ca 2 minuten zachtjes pruttelen. Voeg dan de tomaat toe en laat deze kort meewarmen. Voeg als laatste de koriander toe en roer goed door. Proef de curry en kruid eventueel na met zout en peper naar smaak.

Serveer de curry met rijst en eventueel een frisse komkommersalade.

Eet smakelijk!

Ook gek op linzen? Maak dan eens deze pasta met linzen:
pasta met linzen

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

14 reacties

 1. Natascha schreef:

  Mmmm lekker en simpel inderdaad!

 2. Martiena de Graaf schreef:

  Dit ziet er heel goed uit voor 1 persoon! Regelmatig eet ik alleen en dan zou dit een ideaal recept zijn voor die avond! Ik heb hem genoteerd in mn to do receptenboek! bedankt voor deze heerlijke tip

 3. Sofie schreef:

  Ziet er overheerlijk uit!

 4. Kim schreef:

  Heel toevallig eet ik vandaag alleen hah!

 5. Lonneke schreef:

  Dit gerecht zou vooral mijn vriend erg lekker vinden. Ook niet een recept die te moeilijk is.

 6. Neverdullmoments schreef:

  Wat een geniaal recept! Ik maak zelf ook wel eens een linzenprutje, maar dan zonder de curry en kokosmelk. Vaak dacht ik: “hm, er mist iets..” ik ga dit zeker uitproberen, dankjewel voor de inspiratie!

 7. Romee schreef:

  Ooh ik hou zo van curry. En dit recept is op het klontje boter na ook nog eens helemaal vegan, yay! Ik ga ‘em zeker proberen!

  • Sandra schreef:

   Oe, wat leuk dat ik bijna een vegan recept heb gemaakt! Volgens mij kun je de boter best vervangen door olie, maar ik heb nog nooit geprobeerd om ui te karamelliseren in olie. Als je het vuur maar niet te hoog zet. Of er gewoon voor kiest om ze niet te karamelliseren, maar aanfruit. 😉

 8. Merel schreef:

  Ziet er lekker uit, maar ook die pasta. Verrassende combinatie om eens te proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.