Chili con Carne à la Sandra

Chili con Carne à la Sandra
4 vote[s]

Chili con Carne is echt zo’n gerecht waar ik onwijs van genieten, ja zelfs op een warme zomerdag. Dan zweet ik toch al, dan kan chili er ook nog wel bij. Hoewel ik zelf niet echt een fan ben van té pittig eten, vind ik een beetje pittigheid chili dan wel weer lekker. Maar misschien komt dat ook omdat ik het altijd met mais, rijst en met geraspte kaas eet. Die neutraliseren de pittigheid dan weer.

chili con carne a la sandra

Omdat ik zelf dus nooit heel pittig eet, is dit recept dan ook geen recept voor een hele pittige chili, maar je kunt hem natuurlijk zelf zo pittig maken als je zelf wilt. It’s up to you.

Deze Chili con Carne à la Sandra is een chili die ik op basis van mijn eigen smaak heb gemaakt, dus ook de kruiden heb ik er naar eigen smaak aan toegevoegd. Voel je vrij daar mee te spelen. Belangrijk is het om steeds te proeven, alleen zo weet je of je er nog iets extra’s aan toe wilt voegen. Let hierbij wel op dat je niet te scheutig bent met kruiden. Je kunt wel bijkruiden, maar het er niet meer uit halen.

Zelf heb ik eigenlijk altijd alles standaard in huis, behalve de gehakt. Dit is dus ook vaak een recept dat ik maak als ik een stukje maand aan het einde van mijn geld overhoud.

Recept Chili con Carne à la Sandra

Wat je nodig voor mijn versie?
(ca 5 tot 6 porties)

– 500 gram gehakt, h.o.h. of runder
– 2 blikken kidneybonen
– 1 blikje tomatenstukjes
– 1 flinke ui, in stukjes
– 2 à 3 teentjes knoflook, fijngehakt of door de pers
– 1 klein blikje mais, uitgelekt
– 1 bouillonblokje, runder of groenten
– 1 theelepel korianderpoeder
– 1 theelepel komijnpoeder
– 1/2 theelepel kaneel
– 2 theelepels gemalen chilivlokken
– worcestershiresaus (optioneel)
– zout en peper, naar smaak

Hoe maak je het?

Bak het gehakt rul in een flinke braadpan met een dikke bodem. Doe dit zonder olie of boter omdat het gehakt van zichzelf al voldoende vet heeft. Kruid het gehakt met een beetje zout en flink zwarte peper.

Doe er nu de ui en de knoflook bij en bak deze mee tot de ui glazig ziet.

Voeg nu de korianderpoeder en komijnpoeder mee en bak deze ca 1 minuutje mee.

Schenk nu de tomatenblokjes, kidneybonen (mét vocht) en de mais bij. Verkruimel het bouillonblokje over de bonen en roer goed door. Voeg nu wat water toe. Gebruik hiervoor het blikje waar de tomatenstukjes in zaten, zodat je het restant tomaat wat er nog in zit mee schenkt. Schat zelf in hoeveel vocht je nodig hebt. Ik gooi er meestal ongeveer een half blikje water bij.

Voeg nu ook de chilivlokken, kaneel en eventueel een scheutje worcestershiresaus toe. Roer goed door en laat dit een half uurtje op laag vuur pruttelen zodat ze smaken er goed in kunnen trekken.

Proef de chili en kruid eventueel na met zout en peper. Of met extra chilivlokken als de chili volgens jou wel wat meer pit kan gebruiken.

Serveer met rijst en geraspte kaas. Ook tortillachips zijn natuurlijk erg lekker bij chili. 

Eet smakelijk!

chili con carne a la sandra

Tips:
– Voeg een paar druppels tabasco toe om het nog pittiger te maken. 
– Vervang de chilivlokken door een fijngesneden Spaanse peper (met of zonder de pitjes, afhankelijk van hoe pittig je het hebben wilt)
– Maak een ovenschotel met de overgebleven chili. Vet een ovenschaal in en begin met een laag rijst, dan chili, vervolgens fijngeknepen tortillachips en eindig met gerapste kaas. Zet deze in een oven die voorverwarmd is op 180 graden. Bak de ovenschotel voor ongeveer 30 minuten. 
– Serveer met een lekkere salade of met guacemole en zure room.

Probeer ook deze simpele versie van Carlien

Chili con Carne

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.