Champignons en broccoli in een ketjapsaus voor 1

Soms, als je op deze website kijkt, lijkt het net of ik bijna enkel pasta eet. Dat is echt niet zo hoor. Echt niet. Ok, ok, wel vaak. Maar echt niet altijd. Zo ben ik eigenlijk ook gek op aardappels. In elke vorm, behalve die van aardappelkroketjes. En rijst! Daar kan ik ook zo van genieten. Alleen is pasta sneller gekookt dan rijst, dus daar zit soms mijn neiging om dan maar voor de pasta te gaan. Gewoon gemakzucht. Hahaha… Maar deze Champignons en broccoli in een ketjapsaus is zo snel klaar dat je niet langer bezig bent dan de tijd die de rijst nodig heeft om te garen. Hoe fijn is dat?

champignons en broccoli in een ketjapsaus

Eigenlijk zou dit helemaal geen vega-gerecht worden, maar eentje met kip en broccoli en rijst. Kip is tenslotte ook lekker snel klaar, nietwaar? En toen had ik per ongeluk kippendijen met bot gehaald in plaats van kippedijfilets. Lezen is ook best moeilijk. Shoot dus! En nu kan ik zelf wel het botje eruit snijden, maar het was nu net de bedoeling om lekker makkelijk en snel te koken. Dan maar champignons en geen kip. Die ligt nu in de vriezer te wachten op een andere maaltijd. En zo ontstond er weer een heerlijk vegetarisch gerecht. Zie je, ik doe het echt niet altijd expres.

Recept Champignons en broccoli in een ketjapsaus voor 1 persoon

Wat heb je nodig?
(1 portie)

 • 125 gram champignons, in vieren
 • 100 gram broccoliroosjes, uit de diepvries
 • 1/2 ui, in stukjes
 • 1 klein teentje knoflook, fijngehakt of door de knoflookpers
 • 2 à 3 eetlepels ketjap (manis)
 • 1/2 theelepeltje bruine suiker
 • 1/4 theelepel gemberpoeder
 • snufje versgemaken gedroogde chilipepers
 • 1/2 eetlepel maizena
 • 1/2 eetlepel water
 • zout en peper, naar smaak

Hoe maak je het?

Kook de rijst zoals je gewend bent of volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Meng de ketjap, suiker, gemberpoeder en chilipeper in een bakje tot een gladde saus. Zet deze even apart. Doe hetzelfde met de maizena en water in een ander bakje.

Verhit een scheutje plantaardige olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie, in een hapjespan of een wok. Bak hierin de champignonstukjes voor 4 à 5 minuten. Kruid met een beetje zout en peper.  Doe in de tussentijd de bevroren broccoliroosjes in een bakje dat in de magnetron kan in een klein laagje water en zet deze 2 minuutjes in de magnetron. Snijd de broccoli dan in iets kleinere roosjes en voeg deze toe aan de champignons. Bak ze al roerende een minuutje mee.

Schuif dan de champignons en broccoli naar de zijkant van de pan en schenk de saus in het lege gedeelte. Laat even warm worden. Schenk hier nu ook het maizenamengsel bij en roer ze door elkaar. Als je dit hebt gedaan, roer je het geheel goed door elkaar. Laat dit even kort bakken. Je moet een wat dikkere saus krijgen. Proef het geheel en kruid eventueel na met zout en peper naar smaak. 

Serveer met de rijst. 

Eet smakelijk!

Wil je met de overgebleven champignons en broccoli iets heel anders maken voor de volgende dag, probeer dan eens deze eenpersoons pasta met champignons en broccoli:

papardelle met champignons en broccoli

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

29 reacties

 1. Amylia schreef:

  Yes, deze ziet er erg leuk en makkelijk uit! Goed idee ook om eens een receptje voor 1 persoon te maken!

  • Sandra schreef:

   Ja he, Amylia? Ik heb veel meer receptjes voor 1 persoon! Het is tenslotte makkelijker om ingrediënten te vermeerderen dan te verminderen. 😉

 2. Sanne schreef:

  Ziet er lekker uit en gemakkelijk. Wel grappig dat je je vergiste met de kip. Vegan gerechtjes zijn ook lekker. 😉

  • Sandra schreef:

   Dank je wel, Sanne! Ja, zo dom weer! Het was een mooie aanbieding, dus ik dacht yay! En toen zaten er botjes in. Haha…. Verder geen probleem, want ik moet nog gestoofde kip en kip massala maken voor hier en anders zou ik het botje eruit snijden. Maar daar had ik die avond even geen zin in. 😉

 3. Maryke schreef:

  Ketjap, bruine suiker en gember. Lekker hoor! Ga ik proberen 🙂

  • Sandra schreef:

   Leuk Maryke! Laat je weten of het gesmaakt heeft? En je kunt natuurlijk ook verse gember gebruiken. Die had ik dan weer niet in huis.

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Mjam! Zoals gewoonlijk vind ik het er weer heel lekker uit zien. Ik maak wel graag rijst, omdat ik het makkelijker vind dan pasta. Rijst kan minder fout mis gaan heb ik het gevoel. Pasta kan te klef worden.

  • Sandra schreef:

   Danke je wel, Nicole! Rijst kun je natuurlijk ook te lang koken. Of nog erger: te kort… Ik kan je voor het koken van de pasta aanraden om altijd de al dente tijd op de verpakking aan te houden en eventueel vlak voor het klaar is, de pasta te proeven. Je kunt dan makkelijk bepalen of het nog even moet of al klaar is.

 5. Astrid schreef:

  Ahhh wat goed! Ik vind het ook handig om te weten wat ik inderdaad met restjes kan doen. Al zou ik dit gerecht x 5 moeten maken 😉

  • Sandra schreef:

   Hahaha, dan houd jij vast geen restjes over… haha… Je zou er ook extra bijgerechtjes bij kunnen maken, zoals bijvoorbeeld gehaktballetjes in satésaus. En een lekkere salade. Zo wordt het vanzelf meer. 😉

 6. Marielle schreef:

  Handig recept voor een aantal left overs!

  • Sandra schreef:

   Ja toch, Marielle? En je kunt er natuurlijk gewoon mee variëren. Heb je nog boontjes over. Doe die er lekker in. Wat je maar lekker lijkt. 😉

 7. Judith schreef:

  Ik ben dol op jouw recepten, altijd lekker simpel en nog niet iets vies kunnen vinden! Dat bord pasta ga ik dus meteen vanavond maken, niet eens van restjes. Lekker!

 8. Fleur schreef:

  Lekker! Ideaal om te maken als de rest van het gezin al gegeten heeft

 9. Sherry schreef:

  Wat een heerlijk recept. Ik ga het uitproberen.

 10. TessaC schreef:

  Ontzettend handig die recepten voor 1 persoon! Dit lijkt me echt heel erg lekker, dus ik ga ‘m opslaan.

 11. Josan schreef:

  Oei met een gezin van 5 heb ik wel iets meer nodig. Maar de pasta variant is waarschijnlijk wel degene die ze hier in huis allemaal lekker gaan vinden. En als ik een keer niet kid-proof wil eten ga ik voor de variatie met rijst en ketjap.

 12. Merel schreef:

  De champignons en broccoli met pasta kende ik wel, die maken we regelmatig. Daar voegen we vaak ook oesterzwammen aan toe. Deze versie nog niet gemaakt. Ga hem onthouden, lijkt me lekker.

 13. Daphne schreef:

  Mmm, ziet er lekker uit! Ik hou heel erg van de Indische keuk, dus ga deze zeker een keer proberen!

 14. Girls-Things schreef:

  Oeh lekker.
  Ik hou van ketjap saus! Haha.
  Met broccoli lijkt mij dat erg lekker.

 15. Ana Rita schreef:

  Wat een leuk idee! Pasta met broccoli en champions heb ik al eens gemaakt, maar nog nooit met rijst en ketjap. Denk dat ik dit zelfs vanavond al ga proberen haha.. Maar wel kip erin want vriendlief houdt niet zo van vegetarisch 😛

 16. Diana schreef:

  Dit ziet er echt te lekker uit. Ga dit zeker is maken.

 17. Anne schreef:

  Wauw, die onderste pasta met champignons en broccoli ziet er echt te lekker uit. Die combi ga ik even onthouden!

 18. Blog & Beauty schreef:

  Heerlijk recept! Ik ben dol op champignons, ik vind het echt geen ramp om alleen maar champignons voorgeschoteld te krijgen. MMMmmmmmmmjammie.

 19. Hellen schreef:

  Hmm ziet er lekker uit!! Ben gek op champignons.. leuke pagina ?

 20. Manon schreef:

  Ziet er ontzettend lekker uit! allemaal groenten die ik lekker vind.

 21. Ellen schreef:

  Lekker! Ook handig dat dit makkelijk te maken is en dat je weinig pannen nodig hebt. Ideaal voor een student.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.