Bruine nasi met gehakt en prei

Zoals ik al eerder postte had de Lidl de eerste helft van deze week de prei in de aanbieding voor maar 29 cent per stuk. Dat is natuurlijk een hele fijne aanbieding. Maar de ene prei is de andere niet, dus ik wacht altijd eerst even af tot ik ze gezien heb of ik gebruik van de aanbieding ga maken. Het kunnen bijvoorbeeld ook van die kleine, hele dunne preitjes zijn. Of oude prei. Maar het waren mooie dikke verse preien en dus moest er met prei gekookt worden. En uit de vele ideeën die door mijn hoofd schoten, had ik het meeste zin in iets nasi-achtigs. En zo ontstond deze Bruine nasi met gehakt en prei. Waar ik overigens de hele avond van bleef snoepen. Oeps… haha

bruine nasi met gehakt en prei

Zo op het eerste gezicht lijkt dit een klein beetje op de Javaans/Surinaamse nasi, maar geloof me dat het niet hetzelfde is. Ondanks dat ik er zelf ketjap manis in deed, had ik niet verwacht dat de nasi zo bruin zou uitvallen. Dit kwam ook omdat ik er eigenlijk meer gekookte rijst in wilde doen. Ik had twee zakjes gekookte rijst uit de vriezer gehaald en nadat ik de eerste erdoor had geroerd, vond ik de verhoudingen eigenlijk perfect. En dus werd ie bruin. Bruine nasi dus. Bruine nasi met gehakt en prei.

Wacht, met gehakt? Ja, die had ik nog, want die was de week ervoor in de aanbieding geweest bij de Appie en eigenlijk had ik trek in gehaktballen. Van die sappige met lekkere jus. Maar ik wilde ook al heel lang iets met gehakt en rijst doen. Eigenlijk voor in een soort van wrap van sla, maar dat is dan wederom voor een andere keer. Dat gekke hoofd van mij ook met al die ideeën. Ik wilde eigenlijk soort van simpel sausje maken om deze nasi te kruiden, maar toen ik The Chef’s Line op 24Kitchen zat te kijken, zag ik iemand pindakaas door haar rijst roeren. Toegegeven, het zag er niet zo smakelijk en heel plakkerig uit, maar waarom niet een beetje pindakaas door de ‘saus’ roeren? Zo gezegd, zo gedaan en voilà toen had ik deze heerlijke Bruine nasi met gehakt en prei met een licht nootachtig smaakje.

Ken je dat programma trouwens? The Chef’s Line is een Australische kookwedstrijd waarin amateur koks het opnemen tegen de chef’s van een restaurant. En elke week heeft een andere keuken. Erg leuk om te zien. En inspirerend om gerechten uit zoveel verschillende keukens te zien.

Recept Bruine nasi met gehakt en prei

Wat heb je nodig?
(2 porties)

 • ca 250 gram gehakt (90 cent, 500 gr h.o.h was 1,79)
 • 1 prei, in ringen (29 cent)
 •  ca 250 gram gekookte rijst, ca 100 gram ongekookte rijst (9 cent)
 • plantaardige olie, om te bakken
 • 2 lenteuitjes*, in ringetjes (8 cent)
 • 1 à 1,5 eetlepel ketjap manis, A Trade Mark bij de Vomar voor € 1,69 (8 cent)
 • 1,5 theelepel vissaus (13 cent)
 • 1/2 theelepel gemberpoeder (2 cent)
 • 2 theelepels pindakaas**, (10 cent)
 • 1/2 theelepel sambal, of meer naar smaak (1 cent)
 • 1 theelepel sweet chilisaus (1 cent)
 • zout en peper, naar smaak
Kosten
Totaal: € 2,43
Per portie: € 1,22 (€ 1,53 inclusief 1 ei en 1 tomaat)

Hoe maak je het?

N.B. Als je geen al gekookte en afgekoelde rijst hebt, zul je deze eerst nog moeten koken. De rijst moet echt helemaal afgekoeld zijn voordat je verder gaat. Leg het desnoods zo’n 30 minuutjes in de vriezer. Makkelijker is het om het de avond van tevoren of ’s ochtends al te koken. 

Bereid de ‘saus’ die de smaak aan de nasi gaat geven voor door de ketjap manis, vissaus, gemberpoeder, pindakaas, sambal en chilisaus goed door elkaar te mengen met een vork of een garde.

Verhit in een wok ofeen hapjespan een klein beetje olie. Rul hierin het gehakt. Kruid intussen met een beetje zout en peper. Blijf het bakken tot het vocht wat uit het gehakt komt, verdampt is en het gehakt bruin wordt. Voeg dan de prei en 2/3 van de lenteui toe en bak mee tot deze zacht worden. Kruid ook nu weer met een beetje zout en peper. 

Roer nu de saus erdoor en daarna de rijst. Zorg dat alles goed met elkaar vermengd is. Proef het geheel en kruid eventueel naar smaak na. Je kunt ook vissaus gebruiken in plaats van zout. Of nog een beetje sambal toevoegen. Wat je zelf maar lekker vindt. Ik zou alleen opdit moment geen pindakaas meer toevoegen aangezien je dat lastig nog goed doorgeroerd krijgt. 

Serveer de rijst met de overgebleven lenteui, een spiegeleitje (of een omeletje) en in plakjes gesneden en met zout en peper gekruide tomaat. 

Eet smakelijk!

* Ik was met mijn domme hoofd de lenteui vergeten er overheen te strooien, dus die staan niet op de foto. 😉
** Ik gebruikte 1 volle theelepel, dus echt een bergje op mijn theelepel, vandaar dat ik hier 2 theelepels schrijf voor als je het precies gaat afmeten. Proef de saus en voeg eventueel meer pindakaas toe als je dat lekker vindt. Later toevoegen van meer pindakaas is eigenlijk niet mogelijk. Je kunt de pindakaas ook helemaal weglaten als het je niet lekker lijkt. Het is jouw feestje. 

Wat ik met de overgebleven ontdooide rijst deed? Deze at ik de volgende dag als lunch. Ook rijst over? Probeer dan eens deze Gebakken rijst met ei en restjes groenten:

Gebakken rijst met ei en restjes

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

52 reacties

 1. Nicole Orriëns schreef:

  Het ziet er lekker uit! Ik was benieuwd hoe je de rijst bruin ging maken. Ook dit gerecht wil ik zeker eens gaan maken.

 2. Anja schreef:

  Dat ziet er lekker uit. Helaas moet ik een beetje opletten met het gebruik van soja (lokt migraine uit), maar ik ben dol op nasi, dit is een aparte variant ervan

 3. MamaPlaneet schreef:

  Wat ik zelf heel fijn vind is dat je erbij zet wat de kosten zijn. Heel handig voor mensen die met een strak budget werken.

  • Sandra schreef:

   Ja toch? Het is wel lastig hoor. En ik moet eigenlijk nog even een artikeltje wijden aan hoe ik het uitreken. Wel zo handig om te weten. Vooral ook dat je naar de datum moet kijken. Seizoen en jaartal kunnen aangeven dat het veranderd kan zijn.

 4. Rinette schreef:

  Nasi met gehakt heb ik nog niet eerder gezien. Zelf ben ik vegetarisch, maar misschien is het wel heel lekker. Wat leuk trouwens je site met allemaal budgetrecepten. Ik ga je site onthouden.

 5. Chantal schreef:

  Ik kom net thuis van werk met wen knorrende maag en dan zie ik dit heerlijke recept. Het water loopt me in de mond! Hmmm echt een keertje uitproberen.

 6. Andrea Weda schreef:

  Wat een leuke site heb je! Je kunt inderdaad heel goed besparen op je voeding. Handig dat je erbij vermeld wat de kosten zijn. Goed gedaan!

 7. Mmmm dat ziet er heerlijk uit. Hier in België zijn we niet zo gewoon om te koken met pindakaas (of het zelfs te eten), misschien dat ik deze er dus zou uitlaten.

  • Sandra schreef:

   Niet doorvertellen hoor, maar ik houd niet zo van pindakaas. Hahaha… Wel van pindasaus, maar het is me nog steeds niet gelukt om een lekkere pindasaus van pindakaas te maken. Ik heb het dan ook echt alleen in huis om mee te koken. En het kan prima zonder hoor!

 8. Fleur schreef:

  Lekker en ook heel gezond! Ik ga hem in ons weekmenu zetten

 9. Eke schreef:

  Ik heb net gegeten maar krijg nu alweer trek! Ziet er heerlijk uit en ook nog simpel te maken!

  • Sandra schreef:

   Supersimpel, Eke! En ik bleef steeds een hapje nemen als ik in de keuken kwam. De hele keuken rook er nog naar en daardoor wilde ik meer eten… haha… Dus heb nog iets minder dan 1 portie over… Die heb ik wel in de vriezer gedaan, want handig en dan gooi ik er wel wat extra groentes bij. 😉

 10. Johanna schreef:

  Klinkt lekker! Ik ga dat met die pindakaas ook eens proberen. Ook al zijn we Vlamingen, mijn dochter en ik zijn er dol op. Manlief iets minder maar hij vindt het toch wel lekker.

  • Sandra schreef:

   Leuk Johanna! Ik heb echt nooit geweten dat in België pindakaas niet echt gegeten wordt. Grappig! En je kunt ook dressings maken met pindakaas erdoor he? Lekker door een Aziatisch-achtige salade. 🙂

 11. Marijke schreef:

  Ziet er lekker uit! Ik ga eens kijken of ik hier toestemming voor krijg thuis. Ze zullen de combi namelijk wel gek vinden

  • Sandra schreef:

   Het is ook een beetje anders dan we gewend zijn. Maar in andere landen doen ze bijvoorbeeld gehakt wel vaker door de nasi. Ben benieuwd of ze het willen proberen. 🙂

 12. Prima budget gerecht om eens te maken! Makkelijk en ik denk ook wel lekker

  • Sandra schreef:

   Ik vond het superlekker! En ik heb lekker nog een portie in de vriezer liggen. Hoewel, door mijn gesnoep is het eerder een halve portie… haha

 13. Bianca schreef:

  Oeh lekker en wat is het eigenlijk makkelijk om zelf te maken! Ga ik zeker eens doen x

  • Sandra schreef:

   Nasi is sowieso altijd makkelijk te maken. Vooral omdat je het kunt maken zoals je wilt. Nasi betekent namelijk rijst en goreng gebakken… 🙂

 14. Jennifer schreef:

  Dit lijkt me zo lekker! Ik maak zelf ook altijd nasi alleen dan weer anders. Het is leuk om verschillende soorten combinaties van nasi te zien. Ga dit zeker een keer proberen!

  • Sandra schreef:

   Het is ook erg lekker, tenminste, ik bleef ervan eten. Hahaha… Iedereen maakt nasi anders, dat is er ook zo leuk aan. Ik ben het dus helemaal met je eens om al die verschillende soorten te zien. Laat je weten of deze je ook gesmaakt heeft?

 15. Kiki Multem schreef:

  Oeh lekker ik ga een vegetarische variant ervan maken!

 16. Corinne schreef:

  Hé, die ga ik eens proberen. Heb nasi nog nooit met gehakt gemaakt. Ben benieuwd.

 17. Lien schreef:

  Ziet er lekker uit! Oei, lokt soja migraine uit? Jakkes! Die link had ik nog nooit gelegd. Ik ben dol soja…. toch wat mee opletten dan.

  • Sandra schreef:

   Dank je, Lien! Ik wist dat ook niet. Ik heb zelf geen last van migraine, gelukkig, maar ik heb begrepen dat het echt hel is. Dus best een testje waard en even geen soja consumeren. Hoe lekker het ook is.

 18. MC Kleuver schreef:

  Sommige ingrediënten zou ik weglaten en misschien veranderen door iets anders. Echt lekker. Ik ben een fan van nasi.

 19. Xenia schreef:

  Klinkt heel lekker en niet moeilijk te maken! Ik ga hem onthouden! Hier zijn er een paar gek op nasi..

 20. Els schreef:

  eenvoudig, maar lekker, denk ik….

 21. Daphne schreef:

  Heerlijk! Blijft een van mijn favoriete recepten, lekker goedkoop en lekker snel klaar!

 22. sabine schreef:

  Die vissaus zou ik dus echt niet verwachten. Vanwaar heb je die toegevoegd?

  • Sandra schreef:

   Vissaus is ook een manier om gerechten te kruiden. Het is zoutig en daardoor vooral in Aziatisch-achtige recepten een goede vervanger voor zout. En het geeft wat extra laagjes smaak aan een gerecht. Ze zeggen ook wel dat vissaus net als bijvoorbeeld paddestoelen die umami-smaak aan een gerecht toevoegt. Het ruikt niet zo lekker net zoals bijvoorbeeld trassi, maar geeft wel een heerlijke smaak waarbij je dat vissige echt niet proeft. En altijd voorzichtig zijn met toevoegen 😉

 23. Helena & Nele schreef:

  Oooh deze ga ik zeker eens maken! Ik hou wel van gerechtjes met een eitje erop, haha!

 24. esther schreef:

  Lekker hoor. Wij eten vaker quinoa maar ik zal deze onthouden, lijkt mij ook heerlijk met vega gehakt!

  • Sandra schreef:

   Ik eet nooit quinoa om diverse redenen, maar ik kan me zo voorstellen dat je die op dezelfde manier als nasi zou kunnen kruiden. Ik denk dat het prima kan met vegagehakt. Of bijvoorbeeld fijngehakte champignons. 😉 Of linzen.

 25. Merel schreef:

  Lijkt me lekker!
  Wij kleuren de rijst altijd met faja lobi (toko of AH) en een beetje sojasaus, is ook erg lekker.

  • Sandra schreef:

   Ja, de faja lobi mixen ken ik. Alleen nog nooit gebruikt, want dat is ook een beetje koken met pakjes en zakjes. 😉 En ik kan zelf de Surinaamse/Javaanse bami en nasi maken. Die ik hier binnenkort trouwens ook online ga zetten. Deze is daar niet echt mee vergelijkbaar omdat ik niet dezelfde kruiden heb gebruikt. 😉

 26. Bouchra schreef:

  Dit is een lekker recept! Het ziet er heelijk uit en de smaak is vast ook goed.

 27. Claudia schreef:

  Zelf doe ik door mijn nasi altijd een pindasaus door al jaren smaakt super lekker. Ook een heel makkelijk recept en blijft het lekkerste vind ik wat er is

  • Sandra schreef:

   Dat kan zeker ook. Dit is gewoon weer eens een andere versie van nasi. Zelf vind ik satésaus door mijn nasi niet zo lekker, omdat het zo papperig wordt. Maar dat is slechts een kwestie van smaak. Ik eet zeker wel satésaus bij mijn nasi, niet altijd, en dat vind ik wel lekker. Dat is het leuke van koken, je kunt doen wat je zelf lekker vindt. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.