Bruine bonensoep à la Sandra

Bruine bonensoep. Heerlijk vind ik. Ik was altijd zo blij als mijn moeder dat gemaakt had. En hoe zij het maakte? Ik heb geen idee. Waarschijnlijk met een pakje, want mijn moeder is van de Huishoudschool-generatie. En een soep met pakjes maken, gaat bij mij niet gebeuren. Dat is werkelijk nergens voor nodig.

bruine bonensoep

Maar hoe maak je hem dan wel? Ik zoek al jaren het internet af naar een recept dat ik wil proberen, maar raak dan zo in de war door de variëteit aan recepten, dat ik het dus echt nog nooit zelf heb gemaakt. En vandaag had ik er trek in! Ik moest Bruine bonensoep eten. Dan maar mijn eigen versie. Gewoon een beetje proberen. En weet je wat? Het was heerlijk!

Dit recept ontstond vooral omdat ik iets wilde maken waar ik zo min mogelijk mijn rechterarm voor nodig had vanwege mijn blessure. En dat lukte. Bij dit recept gooi je bijna alles zo in de pan en laat het pruttelen. Makkelijk wordt het niet, toch? Het was ook nog eens supergoedkoop en ik hield er een flinke pan soep aan over. Nice!

Wat heb je nodig?
(4 tot 5 flinke porties)

– 1 grote pot of blik bruine bonen
– 1 blik tomatenblokjes
– 1 rookworst
– 1 (runder) bouillonblokje
– 1 laurierblad
– 2 kruidnagels
– 1 zakje soepgroenten, 250 gram
– Worcestershiresaus (optioneel)

Hoe maak je het?

Pak een soeppan en giet daarin de bruine bonen (met vocht), tomatenblokjes en een halve pot of half blik water. Gebruik hiervoor de pot of het blik waar de bonen in zaten omdat daar nog smaak in zit. Steek de kruidnagels in het laurierblaadje en voeg dit samen met de bouillonblokjes toe aan de bonen. 

Breng het bonenmengsel aan de kook en laat dit zachtjes 20 minuten pruttelen. Snijd intussen de rookworst in plakjes. Snijd de plakjes eventueel weer door de helft. 

Voeg na 20 minuten de soepgroenten en rookworst toe en laat de soep nog zachtjes 15 minuutjes pruttelen. 

Vis de laurier met de kruidnagels uit de soep en gooi dit weg. Proef de soep en kruid na met zout en peper (ik heb dit niet gedaan). Voeg nu ook een kleine scheutje Worcestershiresaus toe als je dit wilt. Dit is niet per se nodig.

Serveer eventueel met een lekker stuk brood. 

Eet smakelijk!

Tip:
– Begin met het aanfruiten van gesnipperde ui en knoflook voordat je de bonen en de rest toevoegt.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

4 reacties

 1. L.Smit schreef:

  Sandra de bruine bonensoep die je zo lekker vond hier het recept: schouder karbonade om bouillon van te maken, winterwortel, prei, paprika, knolselderie, bruine bonen of linzen, kruidenbuiltje, selderieblad, en een vlees en tuinkruiden bouillon tablet en natuurlijk rookworst, (en geen pakje)

  • Sandra schreef:

   Dank! Ik dacht al dat er schouderkarbonades in gingen. En dacht echt een pakje! Haha. Sorry! En als ik met linzen maak, is het de linzensoep die je altijd maakte? Die vind ik namelijk het allerlekkerst… En een kruidenbuiltje wordt even zoeken, ben ik bang… Ik ga ermee aan de slag. 🙂

 2. Roos schreef:

  Deze ook al geprobeerd, super lekker en snelklaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.