Broccoli en bloemkool mac ’n cheese

Rate this post

Pasta en kaas. Als je dat voor mijn neus zet, zal ik dat met veel smaak opeten. Maar, ondanks dat ik dat gewoon lekker vind, is het natuurlijk niet het meest smaakvolle maaltje. Ik varieer dan ook graag met deze twee ingrediënten. Een van mijn favorieten is Pasta met Gorgonzolasaus. Ook mac ’n cheese vind ik heerlijk. Er zijn alleen zoveel verschillende manieren om dat te maken, dat ik mijn favoriet nog niet gevonden heb. Hoewel…

bloemkool en broccoli mac n cheese

Vanavond gebruikte ik een recept dat ik ooit op Masterchef Australië zag, als leidraad. Zonder de truffel dan, want dat is wel zo verschrikkelijk duur! Lekker, maar duur. Geen optie dus. Maar in plaats van een bechamel te maken, waar ik dan een stevige kaassaus van maakte, heb ik nu slagroom een beetje laten inkoken en hierin de kaas laten smelten en gekruid. En ik kan je vertellen: het was yummie! Niet het magerste recept ooit, maar wel erg smakelijk!

Wat heb je nodig?
(4 grote porties of 6 kleine porties)

– 300 gram pasta, (penne, macaroni of fusili zijn het lekkerst)
– 500 ml slagroom
– 1 stronkje broccoli, in roosjes
– 1/2 bloemkool, in roosjes
– 100 gram spekreepjes
– 2 theelepels mosterd
– 1 theelepeel gerookte paprikapoeder
– 250 gram geraspte kaas (naar keuze)
– peper en zout

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met een klein beetje boter of olie. 

Breng een ruime pan water met ruim zout aan de kook. Houd er rekening mee dat je hier behalve de pasta ook de broccoli en bloemkool in gaat koken. Zet intussen de slagroom op laag vuur. 

Bak de spekjes uit. 

Gooi de pasta in de pan als het water kookt. Kook deze al dente. Gooi 5 minuten voor de eindtijd de roosjes broccoli en bloemkool erbij en kook mee. 

Laat intussen de slagroom ca 5 minuutjes zachtjes koken tot het wat dikker is geworden. Vergeet niet steeds te roeren. Voeg nu 200 gram geraspte kaas toe en roer tot deze gesmolten is. Doe er dan de mosterd en gerookte paprikapoeder bij en roer goed door. Kruid bij met zout en peper. 

Giet de pasta en de broccoli en bloemkool af. Spoel af met koud water (zodat het niet verder gaart) en laat het goed uitlekken. Doe dit mengsel daarna in de ovenschool en meng het geheel goed. Voeg de uitgebakken spekjes toe en roer nogmaals goed door. Schenk dan de kaassaus over het geheel en roer ook dit goed door zodat de saus overal zit. 

Strooi de overgebleven geraspte kaas over de schotel. Bak de mac ’n cheese in het midden van de oven tot de kaas gesmolten is. Dit duurt ca 10 tot 15 minuten. 

Serveer met een lekkere frisse salade. 

Eet smakelijk!

Tip: Strooi voor een lekker korstje broodkruim of paneermeel over de schotel. Verdeel hier kleine stukjes boter over. Bak af tot knapperig. 

Tip: Laat voor een vegetarische versie de spekreepjes weg. 

Tip: Gebruik groenten die je nog in de koelkast hebt. Let op dat je ze niet te gaar kookt. Courgette, in blokjes, heeft maar 1 minuutje nodig en kun je zelfs rauw gebruiken. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor paprika. Die gaat dan ook rauw in het mengsel. Wortel moet je bijvoorbeeld weer langer meekoken. 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.