Blote billetjes in het gras

Blote billetjes in het gras
3 votes

Wij aten vroeger altijd bijna standaard aardappels, groente en vlees. En dat vond ik eigenlijk helemaal niet erg. Hoewel ik nu enorm kan genieten van allerlei spannende gerechten van over de hele wereld, vind ik aardappels echt heerlijk! En groenten ook. Een van de dingen die bij ons vaak op tafel kwam waren witte bonen en snijbonen met aardappels en een stukje vlees. De bonen kwamen gemengd in een pot en heerlijk vond ik het! Toen wist ik dus niet eens dat er een gerecht bestaat dat Blote billetjes in het gras heet. Witte bonen en snijbonen in een stampot. Yum!

Blote billetjes in het gras

Gek genoeg kom ik die potten met daarin voor de helft witte bonen en de andere helft snijbonen niet meer tegen in de winkel. Jullie wel? Maar goed, dat is natuurlijk helemaal geen probleem. Ik gebruikte voor dit gerecht een kleinverpakking gesneden snijbonen van de Albert Heijn omdat deze in de aanbieding was. Ik wilde er eigenlijk een 1-persoons gerecht van maken, maar ik kreeg ineens zo’n trek in de combi witte bonen en snijbonen, dus werd het de Blote billetjes in het gras.

Dit recept is eigenlijk bijna hetzelfde zoals ik het vroeger at op de tijm na en het feit dat ik het op mijn bord zelf door elkaar prakte. Zoals een echte Nederlander betaamd. Haha… Ook gek op stamppotjes? Probeer dan eens Andijviestamppot met ras el hanout.

Recept Blote billetjes in het gras

Wat heb je nodig?
(2 porties)

  • 200 gram snijbonen, gesneden
  • 1 klein potje witte bonen
  • 500 gram aardappels, geschild en in gelijke stukken
  • 1 flinke eetlepel crème fraîche
  • 1 theelepel tijm
  • snufje nootmuskaat
  • zout en peper, naar smaak

Hoe maak je het?

Kook de aardappels in een flinke pan met gezouten water (aardappels moeten net onder staan) gaar in ca 15 tot 20 minuten. Verwarm intussen in een klein pannetje de witte bonen in hun vocht.

Kook de snijbonen 8 tot 10 minuten afhankelijk van hoe klein ze gesneden zijn. Proef een stukje en beoordeel dan zelf of je ze voldoende gaar vindt. Ik gebruikte een kleinverpakking van de Albert Heijn, prikte er enkele gaatjes in en deed ze 7 minuten in de magnetron. Zo stond dit op de verpakking en dat leek me handig en dat bleek het ook.

Giet de aardappels af als ze gaar zijn. Laat de witte bonen uitlekken in een zeef. Deze zijn nu ook warm.

Stamp de aardappelen samen met de créme fraîche. Kruid met een beetje zout en peper en een snufje nootmuskaat. Roer goed door.

Voeg nu de snijbonen, witte bonen en tijm toe en roer nogmaals goed door. Proef het geheel en kruid eventueel na met zout en peper naar smaak.

Serveer met een lekker stukje vlees zoals een slavink en jus*.

Eet smakelijk!

* Maak een makkelijke jus door eerst het vlees te bakken in ruim boter. Als het vlees gaar is, haal die uit de pan en houdt je eventueel even warm onder aluminiumfolie. Voeg een scheutje koud water toe aan de boter, let op het gaat sissen en een beetje spetteren. Voeg dan een scheutje ketjap toe en een theelepel mosterd. Roer goed door met een garde en laat kort pruttelen. Je kunt hier natuurlijk naar smaak nog kruiden een toevoegen. Of eerst uitjes bakken in de boter. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.