Bloemkool met satésaus en rijst

Er zijn best wel veel mensen die niet gek zijn op bloemkool. Ik vind het heerlijk. Gewoon met aardappels en een stukje vlees. Soms met een kaassausje of een kerriesausje, in de soep, in een ovenschotel, maar stiekem vind ik bloemkool het lekkerste op deze Surinaams-achtige wijze. Ik weet niet zo goed waarom ik het Surinaams-achtig noem in plaats van gewoon Surinaams, want ik heb dit recept namelijk van een Surinaams schoolvriendinnetje geleerd.

bloemkool met satesaus

Eigenlijk is dat best een grappig verhaal. Na de middelbare school gingen wij op dezelfde Hogeschool studeren. Zij psychologie en ik ging naar de HEAO. En ondanks dat wij dus niet dezelfde richting op gingen, troffen wij elkaar wel vaak in de pauzes of tussenuurtjes. Nu woonde ik in die tijd op loopafstand van de Hogeschool en hadden wij op een gegeven moment tijdens een semester tegelijkertijd twee tussenuren met daarvoor en daarna ook nog een pauze. Toen gingen we samen koken. Zij zou mij Surinaamse gerechten leren maken. Ik haalde de boodschappen. We gingen samen naar mijn huis om te koken en om te beppen natuurlijk. En dan at ik het ’s avonds lekker op.

Toen zij mij voorstelde om bloemkool met satésaus te maken, stond ik wel even raar te kijken. Deze kaaskop kende natuurlijk alleen maar de bloemkool met een papje zoals mijn moeder die altijd maakte. Maar goed, zij mocht het zeggen, dus ik heb de gewenste ingrediënten gehaald en het was echt superlekker. Deze heeft nog vaak op het menu gestaan. En staat dat nog steeds.

Ik heb deze keer een klant-en-klare satésaus gebruikt. Zo eentje die je in de magnetron moet opwarmen. Normaal gebruik ik die van Calvé uit een potje die je met water moet aanlengen en voeg daar petjil van de Toko aan toe samen met een schepje bruine suiker. Dat vind ik echt superlekkere satésaus. Wel wil ik hem ooit nog helemaal zelf maken, maar ik moet nog blijven oefenen want het is me nog steeds niet gelukt een lekkere pindasaus helemaal zelf te maken. Heb je tips? Please let me know!

Wat heb je nodig?
(4 personen)

– 1 flinke bloemkool, in roosjes/stukjes
– 2 kipfilets, in stukjes
– 1 ui, in stukjes
– 2 tomaten, in stukjes
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt of door de knoflookpers
– 2 maggiblokjes, zitten er twee in een verpakking
– 1 eetlepel ketjap manis
– 1 eetlepel ketjap asin
– 100 ml water
– 2 eetlepels zonnebloemolie (of een andere plantaardige olie, als het maar geen olijfolie is)
– zout en zwarte peper(poeder)
– satésaus, kant-en-klare, zelfgemaakt of een combi van beiden, of die van Carlien

Hoe maak je het?

Maak de satésaus als je deze zelf maakt. 

Verhit de olie in een ruime pan. Fruit hierin de ui tot deze glazig ziet. Voeg dan de tomaat en knoflook toe en bak deze mee.

Doe de kipfilet bij het ui/tomaatmengsel en bak tot deze dichtgeschroeid is. Dit duurt ca. 5 minuten. Voeg dan de verkruimelde maggiblokjes, ketjap manis en ketjap asin toe. Roer dit goed door. 

Gooi dan alle bloemkool in de pan samen met het water en roer goed door. Breng dit aan de kook en laat dit op zacht vuur ca. 10 minuutjes koken. Roer regelmatig door.

Kook intussen de rijst.

Controleer na de 10 minuten of de bloemkool gaar is, door er met een vork in te prikken. Als ie zacht is, is het klaar. Proef en kruid eventueel bij met zwarte gemalen peper en zout. 

Serveer met de rijst en de satésaus. Vergeet niet voor je de satésaus over de bloemkool schept ook een beetje van het kookvocht erbij te doen. 

Eet smakelijk!

Tip: Ingemaakte komkommer smaakt hier ook heerlijk bij. Net als cassavechips. 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

9 reacties

 1. Ronald schreef:

  Er mist een stap. Op t plaatje is t geel. Wanneer voeg je nu de tomaat, kipfilet etc waaraan toe?

  • Sandra schreef:

   Beste Ronald,

   Dank voor je reactie.

   Alles staat gewoon in het recept. De tomaat zie je niet meer terug omdat die fijn kookt waardoor je samen met de ketjap en het water een soort jus-achtig sausje krijgt.

   Groetjes,
   Sandra

 2. Stefan schreef:

  Hallo Carolien,

  een extra toevoeging/idee, is als je niet van de velletjes van de tomaten houdt, deze gewoon achterwege te laten. Wel meer werk met het snijden en pellen, maar dan hou je wel iets lekkers over!

  Velletjes haal ik er af dit keer.

  Ook kleine cherrytomaten lijken mij erg lekker erbij in plaats van normale tomaten, die worden altijd zo slap als je ze in stukjes doet.. Die heb ik gebruikt.

  bedankt voor dit recept, ik zocht op google op rijst en bloemkool en kreeg deze als zoekresultaat. Leuk recept, want ik had al ui, satésaus, rijst en dus bloemkool in huis.

  • Sandra schreef:

   Hoi Stefan,

   Dank voor je reactie. Je kunt inderdaad de tomaten eerst ontvellen, maar dat gebeurt in Surinaamse recepten eigenlijk nooit. En ik zelf heb geen last van de velletjes. Ik proef je niet eens.

   Cherry tomaatjes erin lijkt mij ook lekker. Die zou je sowieso extra kunnen toevoegen. En dan tegen het einde zodat ze nog een bite houden. De gewone tomaten dienen eigenlijk vooral om een soort jus te krijgen. 😉

   En leuk om te horen dat je het een leuk recept vindt. Heb je al meer dingen uitgeprobeerd?

   Groetjes,
   Sandra

 3. Sjira schreef:

  Klinkt erg lekker! Mijn man maakt erg lekkere pindasaus, maar ik weet niet hoe hij dat doet. Ik ga dit recept zeker eens proberen. Ik ben dol op bloemkool, maar mijn oudste dochter houdt er niet heel erg van. Eens kijken of ze dit wel lekker vindt!

 4. Natascha schreef:

  Mmm ziet er goed uit 😀 ik vind satesaus heel erg lekker maar zou er zelf nooit opkomen om dit over bloemkool te doen ?

 5. Chantal Janssen schreef:

  Weer een leuk en vernieuwend recept!! Wij eten regelmatig bloemkool, is zooo gezond. Dus deze manier ook maar eens gaan proberen.

 6. Lonneke schreef:

  Mijn vriend is ook Surinaams maar dit gerecht kende ik niet. Een combinatie die ik niet snel zelf zou bedenken maar als ik kijk naar de ingrediënten lijkt het me heerlijk.

 7. Bregtje schreef:

  Lijkt me bijzonder lekker! Ga het gauw eens proberen. Benieuwd wat de kinderen er van vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.