Bami met roerbakgroenten en ham

Bami met roerbakgroenten en ham
5 vote[s]

Bami maak ik eigenlijk niet zo vaak. Ik ben meer van de nasi. Vooral omdat ik meestal nasi maak van restjes. Restjes rijst, restjes groenten en restjes vlees. Overigens maak ik wel eens Surinaamse bami, maar dat is dan weer van een hele andere orde en eigenlijk meer een bijgerecht. Nu had ik een keer trek in een goedgevuld bordje met bami. Aan de slag dus.

bami met roerbakgroenten en ham

Na een blik in het groentenschap bij de supermarkt (de Appie) te hebben geworpen, zag ik dat de roerbakmixen in de aanbieding zijn. Mooi! Dan is die keuze al simpel. Vervolgens stond ik voor de keuze tussen hamblokjes of plakken ham die ik dan nog even zelf in blokjes moet snijden. Natuurlijk  is dat laatste goedkoper en dus de juiste keuze voor mij. (Mijn arm doet het intussen weer stukken beter, dus snijden is geen probleem). Alleen nog de mie en de eieren in mijn mandje en ik kan thuis aan de slag.

En het smaakte heerlijk!

Wat heb je nodig?
(4 porties)

– 6 mienestjes
– 1 zak Chinese roerbakgroenten, 400 gram
– twee dikke plakken schouderham, ca 150 gram, in blokjes gesneden
– 3 kleine eieren, geklutst en gekruid met zout
– 1 teentje knoflook, geperst of fijngehakt
– 1/2 theelepel witte peper
– 1/2 theelepel komijnpoeder
– 1/2 theelepel gemberpoeder
– 1 eetlepel ketjap manis
– 1 stukje trassi, fijngehakt
– 1/2 eetlepel vissaus
– zout, naar smaak

Hoe maak je het?

Kook de mie in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verwarm 2 eetlepels zonnebloemolie in een wok of een grote hapjespan. Bak hierin de hamblokjes kort aan. Voeg nu de trassi toe en bak deze even mee. Let op: trassi stinkt heel erg, maar geeft een heerlijke smaak aan de bami. Voeg vervolgens de knoflook, peper, vissaus, komijn- en gemberpoeder toe en bak mee.

Gooi nu de groenten toe en roerbak deze mee. Voeg de ketjap toe en meng dit goed. Bak intussen in een koekenpan het geklutste ei en roer deze tijdens het bakken door zodat je stukjes krijgt. Voeg deze toe aan het groentenmengsel en roer dit door. Proef het mengsel en kruid eventueel na met extra zout en peper. In plaats van zout kun je ook extra vissaus toevoegen. Je kunt natuurlijk ook extra komijn- en/of gemberpoeder naar smaak toevoegen.

Doe nu de uitgelekte mie in de wok en meng het geheel goed. Bak het geheel net zo lang tot het goed warm is geworden.

Serveer de bami met dingetjes die je lekker vindt, zoals sate, kroepoek, cassavechips, plakjes augurk enzovoorts. 

Eet smakelijk!

Tips:
– Je kunt de bami ook zonder de ham maken, vooral als je er saté bij gaat serveren, want dat was wel veel vlees. Bak dan eerst de trassi, knoflook en kruiden in de olie en voeg daarna de groenten toe. Ga dan verder zoals hierboven omschreven.
– Gebruik in plaats van een zakje roerbakgroenten restjes groenten en snijd deze in kleine stukjes.
– Bak voor een pittigere versie sambal mee met de ham.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.