Balletjes in champignon-roomsaus

Balletjes in champignon-roomsaus
2 vote[s]

Balletjes in champignonroomsaus

Het is leuk om een beetje te experimenteren in de keuken. Soms gaat het helemaal mis, maar er kunnen ook heerlijke dingen uit ontstaan! Deze balletjes zijn ontstaan uit zo’n experiment en ze bleken zo lekker dat het recept echt wel gedeeld moet worden!

Je hebt nodig:

500 gram rundergehakt
250 gram champignons
1 klein blikje champignonsoep
1 klein kuipje slagroom
40 gram geraspte parmezaanse kaas
300 ml runderbouillon
scheut witte wijn
1 ei
paneermeel
knoflookpoeder

Zo maak je het:

Maal de champignons fijn in een keukenmachine. Meng de champignons, de parmezaan, het ei en een beetje paneermeel met het gehakt. Goed doorkneden en voeg eventueel paneermeel toe tot je een stevige massa hebt. 

Draai kleine balletjes van het gehaktmengsel; er kunnen ongeveer 30 balletjes gemaakt worden. Bestrooi de balletjes licht met de knoflookpoeder.

Braad de balletjes aan in wat boter tot ze aan alle kanten dichtgeschroeid zijn.

Blus af met een flinke scheut witte wijn. Voeg nu het blikje soep toe en roer goed door elkaar.

Voeg met kleine beetjes tegelijk de runderbouillon toe. Zo kun je zelf bepalen hoe dik je de saus wil hebben. Ikzelf maak hem iets te dun zodat de balletjes even lekker kunnen sudderen. De saus dikt tijdens het sudderen nog iets in en je kan hem achteraf altijd weer iets binden met een roux.

Voeg op het laatst de slagroom toe, je kunt even proeven hoeveel je erin wil hebben.

Laat dit een uurtje op een laag vuur pruttelen en klaar is het!

Erg lekker met gebakken aardappels of pasta! De stoofpeertjes erbij maakten het een heerlijk herfstig diner 🙂

Tip: Serveer met een lauwwarme salade van bijvoorbeeld rauwe spinazie met geroosterde courgette en champignons voor een volledige maaltijd. 

Tip: Laat de wijn achterwege voor een goedkopere versie. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.