Bacalao con natas

We zijn er gek op als mensen recepten met ons willen delen. Zo leren we steeds meer verschillende dingen maken en kunnen we steeds meer gaan variëren. Het zorgt er ook voor dat we meer gaan experimenteren. Of dat je ineens weer moet denken aan een recept dat je vroeger wel eens maakte. Zo ook met deze Bacalao con natas die we via Facebook van Jaro kregen. Nu weet ik toevallig dat Jaro heel goed kan koken. Deze moet dan ook snel eens worden uitgeprobeerd.

 

bacalao con natas

En tegerlijkertijd kreeg ik ook zin om weer eens Herie Herie (een Surinaamse schotel met bakkeljauw, aardappel en banaan) te maken. Dat recept zal ik dan natuurlijk ook met jullie delen.

Wat heb je nodig?

(voor 6 personen)

– 450 g bacalao *
– 1 kilo vastkokende aardappelen
– 2 grote uien
– 400 ml slagroom
– 2 laurierblaadjes
– nootmuskaat
– zeezout en zwarte peper uit de molen

Voor de bechamelsaus:
– 50 g bloem
– 50 g boter
– 500 ml melk

Hoe maak je het?

Leg de bacalao 30 minuten in een kom koud water en ververs het water twee keer. Giet er vervolgens zoveel kokend water bij dat alle vis onder staat en laat 1 uur weken.

Giet de vis af, laat afkoelen tot hij handelbaar is, trek hem met twee vorken in kleine vlokken en zet ze even opzij.

Snijd de aardappelen in kleine blokjes. Zet een grote koekenpan met een laagje zonnebloemolie op matig vuur leg er de laurierblaadjes in en strooi er de aardappeltjes over. Leg gedurende de eerste 5 minuten een deksel op de pan, haal hem eraf en bak de aardappeltjes goudbruin en krokant. Vis er de laurierblaadjes uit, schep de aardappeltjes in een metalen zeef, strooi er een snufje zout op en zet ze even opzij.

Pel de uien, snijd ze in stukjes, zet ze, zo nodig met een extra scheutje olie, met de twee laurierblaadjes in dezelfde pan op laag vuur op en laat ze ongeveer 10 minuten bakken, of tot ze zacht zijn en lichtbruin beginnen te worden.

Vis de laurierblaadjes uit de pan, voeg de aardappelen, bacalao, slagroom en een snufje zwarte peper toe en schep alles goed door elkaar. Kieper het mengsel in een grote braadslede of ovenschaal, strijk het oppervlak glad en druk het stevig aan.

Laat 50 g boter in een pannetje met dikke bodem op laag vuur smelten, voeg alle bloem toe en blijf 2 minuten roeren.

Draai het vuur nu iets hoger, giet er scheutjes melk bij en blijf tussendoor telkens roeren tot je een homogeen mengsel hebt. Voeg als alle melk op is en je een dunne saus hebt de laurierblaadjes en een snufje nootmuskaat toe en blijf ongeveer 10 minuten voortdurend roeren zodat de saus mooi wit blijft.

Giet de béchamel over het vismengsel in de schaal, spreid het in een egale laag uit en maak het oppervlak een beetje ruw.

Verhit de oven tot 200 °C. Zet de schaal ongeveer 30 minuten in de oven tot er bruine plekjes op de béchamel zitten en het vismengsel goed heet is.

bacalao con natas

 

Eet smakelijk!

bacalao  con natas

* bacalao staat ook wel bekend als bakkeljauw en is verkrijgbaar bij de Toko en beter gesorteerde supermarkten

 

Kosten week 28 – 2014

– 450 g bacalao (€4,50)
– 1 kilo vastkokende aardappelen (€1,50)
– 2 grote uien (€1,-)
– 400 ml slagroom (€1,-)
rest komt uit de voorraadkast

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.