Asperges met zalm en spinaziesaus

Asperges. Het witte goud. Redelijk prijzig ook dus. Maar toch probeer ik elk jaar minstens één keer asperges te eten omdat ze gewoon zo verschrikkelijk lekker zijn. Het wachten is dus op een goeie aanbieding en dan is het feest! Dit keer had ik een vriendin uitgenodigd om mee te feesten en het werd een recept met een spannende saus van spinazie.

asperges met zalm en spinaziesaus

Normaal maak ik de asperges op de ouderwetse manier met gekookte aardappel, plakjes warme ham, gehakt hardgekookt ei en een Hollandaise saus. Maar dit keer wilde ik iets anders doen. Ik zag in de HEMA, waar de asperges ook in de aanbieding waren een recept hangen waar de asperges gezelschap zouden krijgen van zalm en een spinaziesaus. Dit leek me wel wat.

Stom alleen dat ik niet goed had begrepen dat de gast geen zalm lustte…. Oeps! Nou ja, dan eet ik overmorgen weer iets met zalm en spinazie. No problemo. Ondertussen even ham bijgehaald en toen werd het toch nog smullen.

Ik weet dat dit een relatief duur gerecht is, maar ik probeer wat geld op te sparen om dit minstens een keer te kunnen eten. In plaats van zalm kun je natuurlijk ook goedkopere ham nemen. En in plaats van de spinaziesaus zou je ook een botersausje kunnen maken. (Smelt hiervoor 50 gram boter in een steelpan. Voeg ca 1 eetlepel citroensap toe aan de gesmolten boter en breng de saus op smaak met (versgemalen) peper en zout.)

Wat heb je nodig?
(2 porties)

– 400 gram asperges, geschild
– 2 eieren
– twee medium aardappels, geschild en in stukken
– 200 gram verse spinazie, gewassen en gedroogd
– 200 gram gerookte zalm
– 100 ml. crème fraîche
– 1 theelepel suiker
– zout en peper, naar smaak

(extra nodig: staafmixer)

Hoe maak je het?

Kook de asperges in een ruime pan. De asperges moeten net onder water staan. Als je de asperges zelf geschild hebt, leg de schillen dan in het water. Dit zorgt voor meer smaak. Laat de asperges 12 minuutjes zachtjes koken. Zet dan het vuur uit en laat de asperges in het warme water liggen tot het tijd is om de borden op te maken.

Kook intussen de eieren hard of zoals je ze zelf lekker vindt. Je kunt ook eventueel de eieren pocheren als je dat lekkerder vindt en het kunt. Ik zal dat in een andere post wel eens uitleggen. Kook intussen ook de aardappels.

Schep 200 ml van het kookvocht van de asperges over in een steelpannetje. Laat dit tot de helft inkoken. Doe hier de spinazie in en laat deze slinken. Voeg dan de crème fraîche toe en breng aan de kook. Maar dit met de staafmixer tot een fijne saus en kruid af met zout en peper naar smaak.

Leg de asperges op een bord, schep hierover de saus en verdeel daarover de zalm. Serveer met de aardappels en de eieren.

Eet smakelijk!

Tip: Gebruik een hapjespan waarin je de asperges liggend kunt koken als je geen aspergepan hebt. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.