Andijviestamppot à la Sandra

Ik heb vast al eens eerder gezegd dat ik gek ben op andijvie. Echt heerlijk vind ik het. Er staat dan ook regelmatig een andijviestamppotje op het menu. En om eerlijk te zijn, maak ik het elke keer net iets anders, of zelfs helemaal anders. Ik houd nu eenmaal van experimenteren en soms is het zelfs noodzaak, omdat ik dan niet alles in huis heb wat ik er normaal in zou doen.

andijviestamppot

Het volgende recept is wel een blijvertje. De toevoeging van crème fraîche is echt een hele goede. Ik gebruik in dit recept dan ook geen melk voor de aardappelpuree. Natuurlijk kan dat wel als je nog smeuiigere stamppot wilt. En voor mij hoort mosterd bij andijvie, dus gaat ook die er doorheen. Tenzij ik het vergeet, wat echt nog wel eens gebeurt.

Wat heb je nodig?
(2 personen)

– 250 gram andijvie, in reepjes gesneden
– 500 gram aardappels, geschild en in stukken
– 125 gram crème fraîche
– 100 gram spekreepjes
– 2 theelepels mosterd
– zout en peper

Hoe maak je het?

Kook de aardappelen in 15 à 20 minuten gaar. Bak intussen op laag vuur de spekreepjes uit.

Giet de aardappels af. Stamp de aardappels fijn. Roer hier de crème fraîche en de mosterd door. (Als je wilt, kun je hier ook een scheutje warme melk of een klontje boter toevoegen.)

Voeg beetje bij beetje de andijvie toe en meng dit tot alles goed vermengd is.

Schep de spekjes met een schuimspaan uit de koekenpan en voeg deze toe aan de stamppot. Roer goed door. Proef het en voeg peper en zout naar smaak toe.

Serveer eventueel met een stukje vlees. Ik kies meestal voor iets als een hamburgertje, een gehaktbal, een boomstammetje of een slavink.

Eet smakelijk!

Tip: geraspte kaas of blokjes kaas zijn ook heel lekker door de andijviestamppot.

Tip: Neem een krop andijvie en snijd die zelf in reepjes. Dat is veel goedkoper. Je moet de andijvie dan nog wel even  wassen en goed laten drogen. 

Tip: Als je liever meer groenten in de stamppot wilt, neem dan 400 gram andijvie. Ik zelf vind de verhouding zo het lekkerste. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.