Andijvieroerbak en Indische balletjes met satésaus

Het is intussen vast wel duidelijk dat ik gek ben op andijvie. En stiekem nog het liefst in een stamppot. Haha… Maar je kunt natuurlijk veel meer met andijvie. Het is zo’n veelzijdige groenten en vaak ook heel goedkoop verkrijgbaar. Zeker als je tegen een actie aanloopt waarbij er een 30% kortings sticker op een zak voorgesneden andijvie zit die al in de aanbieding is en nu dus nog maar 69 cent kost. De tht-datum was pas over twee dagen en het was een zak van 400 gram, dus daar kan ik mijn eentje meerdere maaltijden mee maken. Dat betekent experimenteren! En dat leidde tot deze Andijvieroerbak en Indische balletjes met satésaus.

Andijvieroerbak met Indische balletjes en satesaus

Man, man, man, man, man, wat was dit lekker!!! Mag ik dat zelf zeggen? Ik denk het wel. De laatste tijd heb ik veel pasta gegeten en dat vind ik heerlijk, maar dit smaakte mij zo goed dat ik begon te neuriën tijdens het eten. Ik maakte bijna een dansje met het bord in mijn handen. Aangezien ik van het onhandige soort ben, bleef ik toch maar zitten. Ik denk dat ik er zo van genoot omdat het weer eens iets anders was.

De Andijvieroerbak heeft een redelijk pittige smaak. Als je hier niet zo van houdt, dan zou ik beginnen met 1 theelepeltje in plaats van 2. Je kunt het er tenslotte niet meer uit halen. Verder heb ik nu al zoveel meer ideeën. Een vega versie met gemarineerde champignons in satésaus. Of een vega versie met champignons meegebakken en taugé erdoor. O, ik heb daar nu al zoveel zin in.

Overigens heb ik alleen een paprika hoeven halen. De rest had ik dus al in huis en de andijvie bleef over na het maken van een stamppotje voor 1 persoon en het gehakt kwam uit de vriezer. Je kunt natuurlijk makkelijk andere restjes groenten toevoegen.

Recept Andijvieroerbak en Indische balletjes met satésaus

Wat heb je nodig?
(3 porties)
Voor de balletjes:
 • 250 gram gehakt, h.o.h. of runder
 • 1 ei
 • 6 eetlepels paneermeel
 • 1/2 eetlepel mosterd
 • 1 theelepel knoflookpoeder, of 2 fijngehakte dan wel geperste knoflookteentjes
 • 1 theelepel gemberpoeder, oftwel djahé
 • 1/2 theelepel laos
 • 1 theelepel sambal oelek
 • 1/2 theelepel zout
 • 1 kleine eetlepel ketjap manis
 • ca 250 ml satésaus, kant-en-klaar of zelfgemaakt
 • seroendeng, optioneel
 • plantaardige olie, om in te bakken
Voor de Andijvieroerbak:
 • 300 gram andijvie
 • 1 flinke rode paprika (ca 400 gram), in stukjes
 • 1 ui, in stukjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 volle theelepel gemberpoeder
 • 2 theelepels sambal oelek
 • zout en peper, naar smaak
 • plantaardige olie om in te bakken
Hoe maak je het?
De balletjes:

Doe het gehakt in een ruime schaal en plet het een beetje. Breek het ei boven het gehaakt. Strooi er vervolgens het paneermeel en alle kruiden over. Ook de mosterd en de ketjap manis gaan hier nu bij. Meng het gehakt met een vork of met de hand. Zorg dat alles goed vermengd is. Vind je het gehakt te droog, doe er dan nog wat paneermeel bij. Het gehakt moet niet meer blijven plakken, zo kun je zien of het goed is.

Draai nu balletjes van het gehakt in ongeveer de grootte van een pingpongballetje. Ik haalde 21 balletjes uit het mengsel.

Verhit in een koekenpan met dikke bodem een flinke scheut (zonnebloem)olie en laat dit goed heet worden. Bak hierin de balletjes terwijl je regelmatig roert, gaar. Dit duurt ca 8 minuutjes. Schep de balletjes daarna met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.

Verhit in een pannetje de satésaus. Ik gebruikte een bakje van Remia van 165 ml die je eigenlijk in de magnetron moet verwarmen, maar dat leek mij in dit geval overbodig. Ik heb er een half bakje water aan toegevoegd omdat ik de saus te dik vond. Je kunt natuurlijk ook zelfgemaakte satésaus gebruiken. Doe hier de balletjes weer in. Houd dit warm op een laag vuur en roer het af en toe door.

De andijvieroerbak:

Verhit in een scheutje olie in een wok of flinke hapjespan. Bak hierin de uit tot deze glazig ziet. Voeg de paprika toe en kruid met een beetje zout en peper. Bak de paprika een paar minuutjes.

Voeg nu de knoflook, sambal en gemberpoeder toe en roer goed door. Bak dit ca twee minuutjes mee. Doe nu de andijvie in de pan en laat het al roerende slinken. Proef het geheel als de andijvie geslonken is en kruid eventueel na met zout en peper naar smaak. Je kunt nu ook eventueel nog sambal of gemberpoeder toevoegen. Roer het weer goed door. 

Serveer de Andijvieroerbak en Indische gehaktballetjes met rijst en eventueel seroendeng. 

Eet smakelijk!

Wil je nog iets anders met andijvie maken? Probeer dan eens deze Andijvieroerbak met champignons en shoarma:

Roerbakschotel met andijvie en shoarma

Of deze ovenschotel met andijvie:

andijvie-ovenschotel

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

43 reacties

 1. Mamazijn schreef:

  Inspiratie die ik net nodig had! Het staat voor komende week bij ons op het Weekmenu. Ben benieuwd hoe het smaakt.

  • Sandra schreef:

   Leuk! Laat je weten of het gesmaakt heeft? Ik heb echt gesmuld! En fijn is die inspiratie op het juiste moment he? Deze balletjes ontstonden nadat ik een recept voor köfte zag. Niet hetzelfde, maar ineens wist ik wat ik wilde maken. 🙂

 2. Vlijtig Liesje schreef:

  Ik vind het leuk om andijvie in een exotisch gerecht te zien! Zelf kom ik niet verder dan suffe stimp stamp.

 3. Merel schreef:

  Ziet er heerlijk uit. Eet eigenlijk weinig andijvie maar in deze combinatie past het perfect. Ga ik onthouden!

 4. Chantal schreef:

  Dit gerecht lijkt me echt superlekker. Wat zou er in plaats van de satesaus er het beste bij passen? Ik heb namelijk een allergie.

  • Sandra schreef:

   Wat balen van je allergie, Chantal. Je kunt ook een ketjapsaus bij de balletjes maken. Snipper dan 1 ui en 2 teentjes knoflook heel fijn en zet deze even aan in een pannetje. Doe er dan 4 eetlepels water, 100 ml ketjap manis, 1 eetlepel witte wijn azijn en 2 theelepels bruine basterdsuiker bij. Roer dit goed door en laat het verwarmen. Proef het en kruid eventueel naar smaak bij. Laat de balletjes hier even in doorwarmen en roer dit door zodat ze allemaal een laagje van de ketjapsaus hebben.
   Succes! 🙂

 5. Lonneke schreef:

  Wat een heerlijk gerecht lijkt me dit. Ik ben ook gek op andijvie maar eet het helaas bijna nooit omdat mijn vriend altijd rijst wilt eten. Dit gerecht is denk ik ideaal voor ons allebei.

 6. Bianca schreef:

  Ook al moet ik nog even niet aan warm eten denken (moet nog ontbijten haha) het ziet er wel erg lekker uit x

  • Sandra schreef:

   Haha, dat is inderdaad een beetje vroeg voor zo’n warme hap. En ik heb werkelijk gesmuld, dus ik kan wel aanraden het eens te proberen… 🙂

 7. johanna schreef:

  ik dacht, toen ik de titel las: ik weet niet of dit iets voor mij is… ik ben Vlaamse dus culinair wel andere gewoonten 😉
  maarrrr! toen ik verder las en naar de foto’s keek dacht ik: het klinkt echt lekker en zo ziet het er ook uit! ik hou wel van pinda’s en pindasaus en mijn gezin ook, dus ik wil het eens proberen! ik print je recept af, dan doe ik er mezelf aan denken 🙂

  • Sandra schreef:

   Nu ben ik wel benieuwd naar jouw Vlaamse culinaire gewoontes. 🙂
   En leuk dat je het er lekker uit vind zien. Laat je weten of het gesmaakt heeft?

 8. Jasmijn Dennink schreef:

  Goeie tip! Ik kom ook vaak niet verder dan de stampot maar mijn Noorse vriend is er een beetje klaar mee en snapt er niks van dat de ‘Hollanders’ altijd alles maar prakken. haha dus dit gerecht is goed om hem eens mee te verrassen. Word hij vast ook blij van 😉

  • Sandra schreef:

   Haha, arme vriend! Het is blijkbaar toch echt iets waar je blijkbaar mee opgegroeid moet zijn. Ik vind het heerlijk dat prakken… haha…
   Ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden!

 9. Marsha schreef:

  Yummie!! Dat ziet er echt heerlijk uit zeg. Dat lust ik wel 😉

  • Sandra schreef:

   Dank je wel, Marsha! Ik denk ook wel dat je dit lust. Ik kon er van blijven eten… Heb bijna twee porties weggekauwd. 😉

 10. Leuk experiment 🙂 Voor mij is het ‘m denk ik niet. Ben niet zo dol op andijvie…

  • Sandra schreef:

   Je kunt de andijvie ook vervangen door bijvoorbeeld spitskool. Of sperzieboontjes. Die laatste zou ik dan wel wat langer geven. Of even kort voorkoken.

 11. Oh dit lijkt mij wel wat, bijzondere combinatie maar lijkt mij super lekker!

 12. MamaPlaneet schreef:

  Ik had het laatst nog met mijn man erover dat we eigenlijk nooit andijvie eten. Ik weet het gewoon niet te combineren. Dit ziet er weer eens heerlijk uit. Vanavond even voorstellen.

  • Sandra schreef:

   En dat terwijl andijvie best een makkelijke groente is. Misschien gewoon eens dingen mee proberen? Dit is in ieder geval heel lekker. Je kunt ook alleen het groentenmengsel maken en met iets anders combineren. 😉

 13. Jeetje wat een inspiratie. Ziet er goed uit. Zelf heb ik weinig tijd en zin om uren in de keuken te staan maar als ik dit zo zie 🙂

  • Sandra schreef:

   Dank je wel, Nathalie! Op zich is dit niet zo heel veel werk hoor. En ik had de gehaktballetjes de avond ervoor al gemaakt ivm het warme weer, dus die heb ik in de satésaus opgewarmd. Dan is het ineens veel minder werk. 😉

 14. Peggy schreef:

  Oeeeh ziet er super lekker uit!!! Heb nu hele erge honger haha, zo maar eens koken! Ik ga deze opslaan :).

  • Sandra schreef:

   Haha, ja recepten kijken, is niet handig als je nog niet gegeten hebt. Of wel… En ik kan je zeggen dat het superlekker was. Ik heb er veel te veel van gegeten. Haha… Wat heb jij gegeten?
   En laat je weten of je het ook echt super lekker vond als je het geprobeerd hebt? 🙂

 15. sabine schreef:

  Dat ziet er weer lekker uit. Goed recept en ook makkelijk te maken!

 16. Verena schreef:

  Wauw ziet er echt heerlijk uit! Dit ga ik zeker eens doorgeven om dit op het menu te zetten

 17. hmm lijkt me lekker! alleen dan zou ik het eens int het weekend maken want eet ma-do koolhydraatarm

 18. Kim schreef:

  Ooooooo te lekker deze! Ik ben gek op satesaus! En dan ook nog met balletjes. Dit zijn typische gerechtjes die ik iedere dag zou kunnen eten!

 19. Bianca Schrijft schreef:

  Andijvie roerbakken, daar zou ik nou nooit bij stil staan of aan denken. Het ziet er wel ongelooflijk lekker uit. Kan je het bv ook vervangen door paksoi?

  • Sandra schreef:

   Dat kan zeker, Bianca! Ik denk dat dat ook heel lekker is. Ik zou dan wel even het witte gedeelte tegelijk met de paprika bakken en het groene gedeelte toevoegen waar in dit recept de andijvie wordt toegevoegd. Succes! Laat je weten of het gesmaakt heeft?

 20. Cassandra schreef:

  Ik ben dol op simpele gerechten als deze, sws pindasaus is altijd goed haha!

 21. Marion schreef:

  Top ik ga het maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.