Andijvie-ovenschotel

Andijvie-ovenschotel
3 vote[s]

Andijvie. Ik ben er gek op. Altijd al geweest. Tenminste, voor zover ik me dingen kan herinneren. Gekookt zoals mijn moeder het meestal maakte, in stamppot en rauw. En deze Andijvie-ovenschotel past precies in dat rijtje. Een rijtje van dingen die ik graag eet. Samen met kaas, nog zo een uit dat rijtje, is dit gerecht superlekker.

Andijvie-ovenschotel

Ben jij ook zo gek op andijvie? Of toch niet? Je kunt deze andijvie-ovenschotel natuurlijk makkelijk omtoveren in bijvoorbeeld een prei-ovenschotel. Vervang de andijvie dan door in ringetjes gesneden prei. Of kies een andere groente zoals spinazie, bloemkool, broccoli of courgette. Wat je maar lekker vindt.

Recept Andijvie-ovenschotel

Wat heb je nodig?
(4 porties)

– 1 stronk andijvie, ongeveer 500 à 600 gram
– 500 gram gehakt, runder of half-om-half
– 1 blik tomatenstukjes
– 1 eetlepel tijm
– 2 teentjes knoflook
– 1 ui, gesnipperd
– zout en peper
– 100 gram geraspte kaas
– 50 ml melk
– klontje boter
– 500 gram kruimige aardappels, in blokjes
– nootmuskaat

Hoe maak je het?

Bak het gehakt rul en kruid met zout en peper. Gooi er de tomatenstukjes bij en laat het even pruttelen. Gooi er nu de tijm bij en roer het goed door. Proef het om te zien of er nog kruiden bij moeten.

Roerbak de andijvie in de boter tot deze geslonken is. Kruid met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook intussen de aardappelblokjes in ca 10 minuten gaar. 

Laat ze uitlekken in een vergiet. Gooi de aardappels terug in de pan en stamp deze tot een puree. Schenk de melk bij de puree en kruid de puree met de nootmuskaat (niet te veel), zout en peper. Meng dit goed. Roer nu de geraspte kaas door de aardappelpuree.

Neem een ovenschaal en vet deze in. Verdeel het gehaktmengsel over de bodem. Verdeel hierover de andijvie en eindig met de aardappelpuree.

Bak de ovenschotel 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Eet smakelijk!

Tip: Je kunt eventueel ook kerrie en/of crème fraîche aan de andijvie toevoegen.

Probeer ook eens deze Pittige andijviestamppot

Pittige andijviestamppot met uienjus

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

13 reacties

  1. Olga schreef:

    Hi! You are already on Volrecepten.nl. Maybe you would also like to share your content on the Belgian site and get even more visitors to your blog 🙂

    Hope to see you there soon!

  2. Thomas Culinair schreef:

    leuk recept, ik maak eigenlijk alleen maar stamppot met andijvie (ook heerlijk), maar dit is eens wat anders!

  3. Carmen schreef:

    Hmm, ik heb nog nooit bereide andijvie gegeten. Maar het ziet er jummie uit!

  4. Kreanimo schreef:

    Simpele boerenkost noemen ze dat hier! En dat valt, zeker bij mijn kinderen, altijd in de smaak!

  5. Irene schreef:

    Heerlijk recept. Ik ben dol op andijvie, ik maak het altijd als stamppot, maar dit ziet er ook heel lekker uit!

  6. Kim schreef:

    Oeeeh wat heerlijk zeg!

  7. Kevin schreef:

    Ik ben niet gek op Andijvie, maar kreeg wel trek van deze post 🙂

  8. Sandra schreef:

    Je kunt de andijvie ook door prei vervangen, Kevin. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.