Aardappelpreisoep

Rate this post

Aardappels en prei zijn bijna altijd goedkoop te krijgen. En je kunt er oneindig mee variëren. Gek genoeg had ik er nog nooit soep van gemaakt. Ik wist dat ze er in de Engelstalige landen, graag soep van brouwen, maar toch heb ik het nog nooit geprobeerd. Iets met dat het woord aardappel, samen met soep in één woord, mij niet heel appetijtelijk in de oren klonk. Heel gek eigenlijk, want ik gebruik heel vaak een aardappel in de soep om deze te binden. Maar het idee dat aardappel een hoofdingrediënt was, leek raar. Ook gek, want ik ben gek op aardappels…. Soms moet je dus gewoon even uit je eigen comfort zone stappen en het gewoon doen. En stom stom stom, dat had ik dus veeeeel eerder moeten doen.

aardappelpreisoep

Deze soep wordt letterlijk gemaakt van de goedkoopste ingrediënten

Wat heb je nodig?
(2 flinke porties)

– 1 ui, gesnipperd
– 2 preien, in ringen
– 1 flinke aardappel, in stukjes
– 400 ml water
– 1 blokje groentenbouillon
– boter
– 50 gram spekreepjes
– 2 eetlepels crème fraîche

Hoe maak je het?

Verhit de boter in een soeppan met een dikke bodem. Fruit hierin de ui tot deze glazig ziet. Voeg nu de prei en de aardappel toe en laat dit ca. 5 minuutjes smoren. 

Bak intussen de spekreepjes uit en laat ze, wanneer knapperig en uitgebakken, uitlekken op een keukenpapiertje op een bord. 

Voeg nu het water en het bouillonblokje toe en breng al roerende aan de kook. Laat het geheel 15 à 20 minuten koken tot de aardappels gaar zijn. Haal de pan van het vuuur, pak de staafmixer en maak een gladde soep van het geheel. 

Serveer met de een schepje crème fraîche en de spekjes. (Op de foto had ik de crème fraîche er al doorgeen geroerd ;))

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.