Aardappelpannetje met gehakt en courgette

Soms heb je van die gekke ingevingen die tot een heerlijke maaltijd leiden. Zo geschiedde bij dit Aardappelpannetje met gehakt en courgette. Op de een of andere manier associeer ik gehakt met sauzen voor bijvoorbeeld over de pasta of bij rijst. Of in de vorm van lekkere gehaktballen. Maar gek genoeg heb ik nooit bedacht om geruld gehakt in een eenpansgerecht met groter gesneden ingrediënten toe te voegen. Dat leek me gewoon een beetje vreemd.

Aardappelpannetje met gehakt en courgette

Maar goed, dingen die op het eerste oog vreemd lijken, kunnen vaak geweldig uitpakken. Zo dipte ik ooit een patatje in het softijsje van een vriendinnetje. Eigenlijk alleen om even te shockeren, maar the joke was on me, want het was nog lekker ook. Met dat in het achterhoofd ging ik toch maar aan de slag en maakte dit Aardappelpannetje met gehakt en courgette. Net als met dat patatje destijds, heb ik er ook dit keer geen spijt van gekregen. Wat vind jij? Is het gek om gehakt zo te gebruiken?

Ik ga dit zeker vaker maken en ik denk dat ik er dan ook nog champignons aan ga toevoegen en misschien een beetje citroensap.

Recept Aardappelpannetje met gehakt en courgette

Wat heb je nodig?
(2 porties)
 • ca 350 à 400 gram aardappels, van ongeveer hetzelfde formaat
 • 250 gram h.o.h.-gehakt
 • 1 courgette
 • 1 ui, gesnipperd
 • 75 ml crème fraîche
 • 4 eetlepels water
 • 1 theelepel rode pesto
 • zout en peper, naar smaak
 • klontje boter, om in te bakken
Hoe maak je het?

Schil en was de aardappels. Dep de aardappels droog met een stukje keukenpapier. Snijd de aardappels over de lange kant doormidden. Leg de aardappels op de snijkant en snijd deze nu in partjes. Dit doe je door je mes een beetje scheef te houden en zo een partje aan de zijkant af te snijden. Kantel het mes en snijd het volgende partje.

Verhit in een hapjespan de boter voor het bakken van de aardappelpartjes. Bak hierin de aardappelpartjes gaar en bruin in ca 15 minuten. Let op dat er voldoende boter in de pan blijft, voeg er anders nog een klontje aan toe. Roer de partjes regelmatig voor een gelijkmatige garing.

Snijd alvast de courgette in plakjes van ca 0,5 cm en snijd deze plakjes door de helft. Schep de crème fraîche alvast in een schaaltje en meng deze met het water en de pesto tot je een gladde saus hebt.

Haal de aardappelpartjes uit de pan na 15 minuten en laat ze op een stukje keukenpapier uitlekken. Kruid ze met een beetje zout.

Bak nu de ui in de pan waarin je net de aardappel hebt gebakken, tot deze glazig ziet. Voeg het gehakt toe en bak deze rul. Kruid het gehakt met een beetje zout en peper. Schep de crème fraîche intussen in een schaaltje en meng deze met het water en de pesto.

Voeg de courgette aan het gehakt toe en bak deze een paar minuutjes mee. Ik vind het zelf lekker als ze nog een bite houden. 

Doe de aardappels terug in de pan en roer hier het crème fraîche mengsel door. Laat dit even goed doorwarmen. Proef het gerecht en kruid eventueel na met zout en peper naar smaak. 

Eet smakelijk!

Fan van eenpansgerechten? Probeer dan ook eens dit stoofschoteltje met aardappel, ham, champignons en asperges:

Stoofpotje van aardappel, ham, champignons en asperges

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

31 reacties

 1. Tessa schreef:

  Hmmm, dat ziet er echt heerlijk uit! Wat een leuke anekdote ook, dat je ooit een patatje in een ijsje doopte. Moet een gekke smaak geweest zijn!

 2. Jamey schreef:

  Wat een lekkere maaltijd! Volgens mij echt een lekkere hap voor als je haast hebt.

  • Sandra schreef:

   Dank je wel, Jamey. Nou, het duurt toch best even voor de aardappeltjes gaar zijn. Als je ze vervangt door kant-en-klare aardappelpartjes gaat het een stuk sneller. 😉

 3. Rilana schreef:

  Ziet er echt heerlijk uit! Ben benieuwd hoe het smaakt, ik ga het recept binnenkort uitproberen 🙂

 4. Carli schreef:

  Lijkt me lekker! Ik ben zelf enorme fan van gevulde courgette (met gehakt) dus dit is ongetwijfeld een winnaar!

 5. Lonneke schreef:

  het ziet er lekker uit hoor. Grappig hoe eigen recepten soms kunnen ontstaan, dit gebeurt mij ook soms 😉

 6. layla schreef:

  dit lijkt mij zo lekker!!! ziet er goed uit

 7. Kim schreef:

  Geweldig! Ziet er overigens ook erg lekker uit. En dat patatje in het ijsje klinkt wel herkenbaar 😉

 8. Fleur schreef:

  Hier in huis zijn ze geen fan van courgette. Mss veranderd dat met dit recept

  • Sandra schreef:

   Hoi Fleur,

   Ik ben bang dat dat met dit recept niet gaat lukken. De courgette smaakt wel echt naar courgette. Je kunt de courgette natuurlijk wel vervangen door een groente die ze wel lekker vinden? Houd er dan wel rekening dat de garingstijd kan verschillen.

   Groetjes,
   Sandra

 9. gea schreef:

  Ziet er heerlijk ui!

 10. MamaPlaneet schreef:

  Ik hou van lekker eten. There, I said it! Al hoewel courgette niet mijn favo groente is (of het moet op de bbq), lijkt dit mij erg lekker.

 11. Margon schreef:

  Dat ziet er heerlijk uit! En nee, ik vind het niet gek. Maar het is wel wat je zegt, ik associeer het ook eerder met pasta of rijst. Wel maak ik vaak een soort ratatouille (oftewel ik gooi allerlei groente die nog in de koelkast liggen in de wok) met tomatenblokjes en gehakt. Dan gebruik je het eigenlijk ook als saus.

  • Sandra schreef:

   Gelukkig is het toch niet gek. Maar blij dat je mijn associatie begrijpt. Ik ben wel blij dat ik het gewoon gedaan heb, want het was echt heel lekker. 🙂

 12. Merel schreef:

  Lekker zeg, vooral de toevoeging van crème fraiche vind ik een slimme. Past er perfect bij.

 13. Sandra schreef:

  Bij mij vallen de gehaktballen altijd uit elkaar, dus dan krijg je al snel het idee van rul gehakt?. Nee, ik vind dit helemaal geen gek idee. Ik ben dol op courgette, dus ik ga dit zeker eens proberen.

  • Sandra schreef:

   Hahaha, wat zonde dat ze altijd uit elkaar vallen. Heb je er voldoende bindingsmiddel in?
   En leuk dat je het gaat proberen naamgenootje. 😉

 14. Fleur schreef:

  Heerlijk. Meestal heb ik die ingrediënten toch wel in huis. Ik ga het snel eens proberen

 15. annelotte schreef:

  Oeeeehhh hiervan ga ik wel een beetje watertanden. Ik ben gek op courgette en aardappel, dus dat combineren is voor mij een feest. Persoonlijk kies ik wel voor vegetarisch gehakt, maar dat kan natuurlijk gewoon.
  Wie zegt dat gezond eten niet lekker kan zijn?

 16. Blog En Beauty schreef:

  Het ziet er als een heerlijk gerecht uit. Mijn man eet niet graag aardappelen maar misschien op deze manier nog wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.